Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Как кметът на „Централен“ ще промени Пловдив

Видяна: 52400 пъти

Георги Стаменов е роден в Пловдив на 28 май 1980 г. Завършил е магистратура в УНСС - София, специалности "Финанси" и ”Счетоводство и контрол”. От 2011 до октомври 2015 г. е общински съветник от ГЕРБ. През ноември 2015 г. печели мажоритарните избори за кмет на район "Централен" като кандидат на ГЕРБ, а през 2019 г. получи втори мандат, издигнат от същата партия.

- За 2020 г. районите получиха за ремонт и благоустрояване в кварталите по 800 000 лева. Какъв бюджет ще имате през 2021-ва?

- Разчитам районът да разполага с поне 3 млн. лева, без да включвам в тази сума такива обекти като Дондуковата градина и подлеза на Чифте баня. През 2020 г. с 800 000 лева бюджет успяхме да реализираме 11 паркинга, като почти навсякъде подменихме тротоарните и уличните настилки, отводняването, осветлението, с изключение на три места, чието благоустрояване ще довършим тази година. Както аз, така и колегите ми районни кметове смеем да твърдим, че ние сме най-близо до гражданите, знаем проблемите и трябва час по-скоро да ги решаваме.
През миналата година успяхме да възстановим и да осветим Кулата на Сахат тепе, възложихме проектиране, например, за енергийна ефективност и разширяване с две групи на ДЯ №18 до УХТ.
Искаме на ул. „Младежка“ да създадем вторичен градски център С проектобюджета на района, който внесох в Община Пловдив, съм поискал 2 млн. лева само за ремонт на тротоари. Очаквам ремонтните дейности в Дондуковата градина да стартират през тази година.
- Г-н Стаменов, предстои тази година НКЖИ да започне изграждането на пробива под Централна гара. Ще бъде ли представен проектът на пловдивчани?
- Разбира се. Фирмата изпълнител в момента го подготвя и очакваме да ни го презентират с линейните графици, за да има яснота какво ще представлява бъдещата и най-директна пътна връзка между районите „Централен“ и Южен“, кои участъци ще бъдат затворени и по кои улици ще преминаваме, докато продължават строителните работи.
- Как ще се справяме с транспортния хаос в центъра на Пловдив?
- Истина е, че строителните работи ще ни създадат доста проблеми и дискомфорт с трафика заради затварянето на бул. „Васил Априлов“, „Руски“ и „Христо Ботев“, но подлезът ще промени облика на инфраструктурата на града. В този контекст вече се коментира ул. „Иван Вазов“ да стане пешеходна и от предгаров площад по нея ще вървим към Главната.
Заедно с Тютюневия град, който след години също ще бъде преобразен, с Цар-Симеоновата градина, „Капана“ и Стария град , с намален транспорт и повече зони за почивка в центъра Пловдив ще стане още по-привлекателен за живеене и туризъм.
Проектът за пробива под гарата е много тежък, с преместване на водопроводи, колектор и всички елвръзки, които вървят по бул. „Христо Ботев“. Доколкото съм запознат, те трябва да минат през квартал „Триъгълника“, оттам да пресекат бул. „Васил Априлов“ и „Руски“ и да се включат отново в бул. „Христо Ботев“. Ще се работи по открит способ, което означава разкопаване и няма защо да се заблуждаваме - ще има затваряне на улици в района на гарата. За да се намали дискомфортът, трябва да има много добро планиране на трафика с обходните маршрути, може би през Пещерско шосе и ул. „Любен Каравелов“. Ако искаме съвременна инфраструктура, трябва да изстрадаме чакането в задръствания и неудобствата. Надявам се, че НКЖИ и изпълнителят ще завършат този сложен обект в максимално кратки срокове - до две години.
- Десетки тротоари в центъра са разбити и пешеходците са принудени да вървят по пътното платно. Тази година ще има ли пари да ремонтирате поне част от тях?
- Силно се надявам в общинския бюджет да бъдат предвидени средства за тротоари. Голяма част от настилките в район „Централен“ са над 45 - 50-годишни и нуждата от ремонт е крещяща. Затова с проектобюджета, който внесох в Община Пловдив, съм поискал 2 млн. лева само за тротоари.
Желанието ми е още тази пролет да започнем възстановяване на настилките пред детски градини, ясли, училища, след това - по основните и второстепенните улици, за да може в останалите три години от мандата да обновим повечето от улиците. Успоредно с това, където е възможно, да монтираме LED осветление.
- За Дондуковата градина говорим от години. Ще започне ли изобщо реконструкцията и кога?
- Очаквам ремонтните дейности да стартират тази година. В момента тече процедурата за избор на изпълнител. Смятам, че е задължително първата градина, създадена от Йосиф Шнитер, да бъде реновирана, още повече че е паметник на парковото изкуство.
Изготвили сме проект на стойност около 3,5 млн. лева, който преди две години беше одобрен от НИНКН, издадено е и строително разрешение. Освен реконструкцията на градината сме планирали и ремонт на тротоарите по ул. „Бетовен“, „Христо Г. Данов“, „Шести септември“ и на площадното пространство пред Дома на младоженците. Имаме готови проекти за над 15 млн. лева,
в това число за реконструкцията на пешеходния подлез на Чифте баня, за много улици, междублокови пространства, паркинги. Проектната готовност в района е на доста добро ниво, необходими са само средства.
- Започнахте възстановяването на Сахат тепе. Кога ще го видим в завършен вид, подобен на акведукта и фонтаните на Бунарджика?
- Поисках от бюджета 1 млн. лева и се надявам, че за дейности, свързани с възстановяване на хълмовете, ще бъдат заделени поне 500 000 лева. На Сахат тепе трябва да ремонтираме водните атракциони и шадравана, да обновим осветлението, настилките, озеленяването, да изградим видеонаблюдение и ако получим съгласуване, да възстановим подпорните зидове и водния часовник. Желанието ни е да монтираме слънчев часовник, за да изпълним със смисъл хълма на часовниците.
Предвидили сме преасфалтиране на алеите на Младежкия хълм, които са в трагично състояние. Пред тенис кортовете трябва да се изгради отводнителна инсталация и да се направят тротоарни настилки, защото е недопустимо да газим кал. На Трихълмието има компрометирани участъци по калдъръма и подпорни стени, както и в западната част на Бунарджика.
- Отказахте ли се от идеята да бъде възстановен ресторантът на Сахат тепе, какъвто е имало в средата на миналия век, описан в книгата на Никола Алваджиев?
- Твърдо не. Въпрос на време е да възобновим този дебат. Според мен ресторантът на Сахат тепе е част от историята на Пловдив,
която трябва да се върне към живот. Идеята ни е да има бюфет от лека ефирна конструкция, без бетони. Така ще се решат няколко проблема - хората, които се качват горе, да имат къде да вземат вода или кафе, а и санитарни възли.
- На ул. „Младежка“ през миналата година най-после бяха премахнати празните сергии и павилиони. Как ще се възстанови тази осакатена в годините територия?
- В момента ул. „Младежка“ се проектира. Разработките са много добри и се надявам в скоро време да проведем обществено обсъждане с визуализация и концепция на улицата. Два са вариантите, които бихме предложили на гражданите. Единият е с превес на зеленината в едната част от улицата, а в останалата се набляга на паркирането.
Община Пловдив ще може да кандидатства за финансиране на проекта за бъдещата визия на ул. „Младежка“ и в следващия програмен период и в близките години да създадем вторичен градски център, като изпълним със съдържание тази улица - да е за млади хора и приятна за посещение. Инвестицията е солидна - няколко милиона лева по окрупнени показатели, защото се предвижда подмяна на водопроводи, канализация, електроинсталации, пътни и тротоарни настилки.
- Проектът за подлеза на Чифте баня също струва милиони. Не е ли утопия да се правят луксозни проекти, обречени да си останат на хартия заради безпаричие?
- Подлезът е въведен в експлоатация през 1971 г., когато също сигурно е имало съмнения дали не е много скъп. Въпросът е дали в центъра на Пловдив искаме нещо евтино или хубаво и красиво.
Убеден съм, че когато става дума за развитие на туризма, трябва да наблягаме на още по-високо качество и дизайн. Знаем, че и трабант, и мерцедес возят, но всеки предпочита мерцедес, а не трабант. Готов е и проектът за реставрацията на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, внесен е за съгласуване, след което ще се търси финансиране за възстановяване на тази красива сграда. /марица

Публикувана на
15 Януари 2021 година