Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Бойко Борисов ще прави Бат Петьо премиер

Видяна: 20400 пъти

Неочакван и радикален ход на ГЕРБ за следващ кабинет може да изненада и най-вещите политици, критици и симпатизанти на властта. За да възстановят имиджа си, управляващите обсъждали доста смел вариант – да издигнат премиер-седесар след изборите. Сред десните върви упорит слух, че е възможно след изборите начело на правителството да застане Петър Стоянов.    
„Петър Стоянов е силна политическа фигура – опитен политик, перфектен комуникатор“, обясни бивш седесар.
.
При въпросния вариант обаче, сините трябва да поемат временно ударите от народното недоволство, докато ГЕРБ са в „политически отпуск”.
С такъв евентуален премиер сегашните управляващи се надяват за няколко месеца да смогнат да си върнат народното доверие, а на по-късен етап вече да яхнат „белия кон“.
Експрезидентът винаги е бил фаворит на избирателите, а от друга страна не е свързан пряко с управлението на ГЕРБ, заради което не е натоварен с негативи. В същото време, от години, някогашният лидер на СДС даваше рамо на управляващите в критични моменти, като включително бе един от привържениците на обединението на сините с ГЕРБ.
Видният пловдивчанин, наричан свойски под тепетата Бат Петьо, смени на поста Желю Желев през 1997 г., след като първо спечели вътрешни избори срещу него, а след това и националния вот. През мандата си той прокарваше най-категорично политиката за евро-атлантическата интеграция на страната, наричайки я “цивилизационен избор” на България. През този мандат България подаде молба за членство в НАТО и ЕС.
От 2010-а е президент на Центъра за глобален диалог и сътрудничество във Виена. Съпредседател е на Световния проект за справедливост във Вашингтон. Член е на Попечителския съвет на Александрийската библиотека, член на борда на Международния център за толерантност, диалог и сътрудничество между различните култури и религии “Низами”./лупа

Публикувана на
15 Януари 2021 година