Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

8 начина да увеличите онлайн поръчките си, ако имате заведение

Видяна: 23400 пъти

Казват, че всяка трудност не трябва да е повод за отчаяние, а да дава стимул и да създава възможности. Миналата година се оказа ключова за много бизнеси, а един от секторите, които пострадаха най-много беше ресторантьорският. Но точно в този момент онлайн поръчките вече не бяха просто допълнителна екстра, а се превърнаха в съществена част от дейността и ключов източник на приходи.
Но конкуренцията същевременно става все по – голяма и изглежда, тенденцията ще продължи с бързи темпове през 2021 г. Тогава възниква въпросът – как да увелича поръчките си в условията на все повече заведения, предлагащи онлайн поръчки?
На първо време трябва да имате добре изглеждащ уебсайт и експерти, които да се грижат за поддръжка на онлайн магазина.
Наличието на собствен марков уебсайт и приложение, където клиентите могат да поръчват бързо и удобно с едно кликване, е добра основа за работа. Ако все още нямате такъв, от SEOMAX ще ви консултират и ще се погрижат за създаването му, а наред с това ще помогнат не само да увеличите онлайн продажбите си с течение на времето, но за поддръжка на онлайн магазина, за подобряването на дигиталното присъствие и на клиентското изживяване.
Ето и няколко доказани метода за увеличаване на онлайн поръчките във вашия бизнес.
1. Дайте на клиентите ексклузивни оферти
Клиентите обичат изгодните сделки - това е нещо, което никога не се променя! Затова и привличането им с ексклузивни оферти винаги е добра стратегия. Добре е да ги стимулирате да поръчват директно през вашия собствен уебсайт или приложение за доставка, а не чрез трети страни, при които губите голяма част от стойността на поръчката.
Помислете за вариант да изпращате push известия, като ги информирате за всички оферти, които искате да популяризирате. Това помага да се поддържа силна ангажираност с клиентите, изкушавайки ги да поръчват от вас отново и отново.
2. Оптимизирайте менюто си
Вашето онлайн меню трябва веднага да впечатли и да привлече клиенти. Добре е да го прецизирате и оптимизирате, за да виждат клиентите атрактивни предложения за ястия и най-продаваните артикули. Менюто е добре да бъде привлекателно визуално, с висококачествени изображения на ястия, където е възможно.
Също така си струва да се следват и новите тенденции в храните. Помислите да промените менюто си, за да го направите по-привлекателно за клиентите, може би да добавите ново ястие според възникващите тенденции.
3. Ефективна услуга
Процесът на онлайн поръчка трябва да бъде лесен и ефективен на всеки етап от процеса. Това означава клиентът да получава точно това, което очаква. За търговеца това включва да мисли за всичко – от качеството на храната, през приборите, до опаковката, която да гарантира запасяване на температурата. Опаковката също трябва да бъде отличителна, да показва марката/ името.
Добре е да информирате клиентите си за очакваното време за доставка, за да избегнете разочарование от тяхна страна.
4. Популяризирайте онлайн услугите си офлайн
Трябва да популяризирате вашата онлайн платформа за поръчки при всяка дадена възможност, а личното общуване с клиенти е златна възможност. Ако имате опция “Взимате от заведението”, персоналът може да съобщава на клиентите за опциите за поръчка чрез уебсайта и приложението.
5. Свържете всички канали в социалните мрежи с вашето онлайн меню
Онлайн клиентите най-вероятно редовно са и в социалните мрежи. Това дава още една чудесна възможност за популяризиране на онлайн поръчките.
Така ще направите потребителско изживяване още по - лесно, като дадете на клиентите директен път от сърфиране във Facebook или Instagram до онлайн поръчки с вас.
6. Насърчавайте клиентите да изтеглят вашето приложение
Едно е да имате страхотно приложение, но също така трябва да се уверите, че хората го изтеглят. Но затова трябва постоянно да се популяризира и да се насърчава клиентите да го изтеглят. Приложенията са огромен двигател за дългосрочна лоялност на клиентите .
7. Възползвайте се от дигиталната реклама
Усъвършенстваните инструменти за онлайн маркетинг , като Google Ads и рекламата в социалните медии, могат успешно да насочват клиентите си в точното време и на точното място. Например Google Ads използва насочване по местоположение, като гарантира, че потенциалните клиенти във вашия район бързо ще ви намерят чрез търсачката.
8. Използвайте Google My Business, за да подобрите присъствието си онлайн
Това дава на клиентите лесен начин да ви намерят и да се свържат. Тази безплатна услуга от Google е чудесен начин да подобрите вашето онлайн присъствие, тъй като е създадена, за да помогне за популяризиране на местния бизнес.
Успехът зависи от изграждане на цялостна дигитална стратегия и управление, затова запретнете ръкави и намери подходящите партньори за вашия бизнес.

Публикувана на
26 Февруари 2021 година