Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Роден в пловдивското село Поповица ще е служебният премиер

Видяна: 275271 пъти

Президентът Румен Радев стяга военен кабинет! Той е готов с премиер и министри за евентуално служебно правителство – все военни от близкото си обкръжение. Новината се потвърди и от вестник „Галерия“, който цитира източници до държавния глава на „Дондуков“ 2. Според тях, ако се стигне до това положение, служебният министър-председател със сигурност ще се казва ген. Стефан Янев.
Към днешна дата Янев е съветник в президенството по въпросите на националната сигурност. В предишния служебен кабинет беше министър на отбраната.
Има добра репутация пред партньорите на България в Европейския съюз и САЩ, което е един от мотивите да бъде предложев за премиер. Военната му кариера от края на миналия век е свързана силно със структурите на НАТО в различни точки на света – Брюксел, Анкара и Вашингтон. В турската столица е бил началник на департамент в централата на НАТО за борба с тероризма. От 2011 до 2014 година е военен аташе в САЩ.
Стефан Янев изплува покрай акцията на прокуратурата в сградата на Президентството в началото на юли миналата година, когато бяха разпитвани съветници на държавния глава. Според някои медии един от тях е бил именно той, но по-късно това бе опровергано. „Разпитвани имаше, но Янев не е сред тях“, каза президентът тогава.
Стефан Янев е роден на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област.
Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ.
Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.
От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини” в Управление “Планиране на отбраната и въоръжените сили”.
През 1996 г. става експерт в Дирекция „Международно сътрудничество” на Министерството на отбраната.
Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в гр. Шумен през 1983 г. Продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски” – София и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ. Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.народбг

Публикувана на
22 Април 2021 година