Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Бизнесдама, бутнала къщата на Куцоглу, отива на съд

Видяна: 55000 пъти

Вероника Иванова, пълномощничката на фирмата, бутнала къща на Куцоглу на ул. "Гладстон" 12, която била паметник на културата, отива на съд. Това става след като прокуратурата внесе обвинителен акт срещу нея. Тя била пълномощник на "Неокор билдинг ЕООД, създадено през 2017 г. Основен предмет на дейността на фирмата били строителство и покупко-продажба на недвижими имоти.
През октомври 2017 г. дружеството закупило имот на ул. „Гладстон“ №12, който включвал необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката била монолитна. Тя се намирала в задоволително състояние и не съществувала опасност да се самосрути. Сградата имала статут на недвижима културна ценност и представлявала архитектурно-строителен паметник на културата. Била построена през 1910-а за жилище на богат предприемач.
Сградата се намирала под закрила на Закона за културното наследство и всякаква намеса - ремонт, реконструкция, преустройство и възстановяване, можело да се извършва само след предварително съгласуване със съответните институции.
Илиева знаела, че сградата е под закрила на специалното законодателство. Първоначалната идея била постройката да се реставрира, да се дострои и да се продаде. През 2018-а от фирмата била потърсена професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция. Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи.
По отношение на внесения проект, имало положително становище от НИНКН, след което той бил съгласуван с Министерството на културата. Въз основа на него, през март 2019-а, главният архитект на район „Централен“ издал разрешение за ремонт, възстановяване и и реконструкция на съществуващата сграда, но не и за срутването й.
Въпреки това, на 5 юни същата година Илиева, отклонявайки се от обхвата на разрешението за строеж, се свързала със строителна фирма, за да изпрати багер в имота на „Гладстон“ №12.
Обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато той си тръгнал, Илиева наредила на багериста да събори и другите две стени, което било сторено. На другия ден тя извикала транспорт за извозване на отпадъците.
Междувременно започнало разследване на причините постройката да бъде съборена, наместо реконструирана и възстановена. По делото са били разпитани свидетели, назначени са били и са били приобщени заключенията на строителни експертизи, според които състоянието на сградата е било задоволително и атмосферните условия не са довели до повреди. Било е установено, че действията по премахване на постройката не са били съгласувани и одобрени от Министерството на културата, като са били реализирани в нарушение на изричните процедури на специалното законодателство – Закона за културното наследство.
Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което Вероника Илиева е обвинена, е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 2000 до 10 000 лева.
Предстои насочването на заседание и Илиева да се изправи пред окръжните магистрати. /марица

Публикувана на
22 Април 2021 година