Новина от категория България
Архив на публикациите

В новия парламент стигат до ниво детска градина

Видяна: 18239 пъти

Животът се върна в парламента с всичките му цветности, полюси и всичко, което се случва, когато хората не са на едно мнение. Има много инфантилизъм в поведението, невъзможност да се води конструктивен диалог. Но зад тази поведенческа агресия се крият страх и невъзможност за справяне с трудности. По този начин реагират инфантилните хора, не могат да преодолеят реалността - или я осмиват, или се подиграват или изпадат в дисоциативни фуги.
Така психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова обобщи събитията от последните две седмици и новата политическа реалност. Ето и цялото интервю.
Джесика ВЪЛЧЕВА

- Д-р Гълъбова, с ударно начало започна 45-тия парламент. Градусът на напрежението е висок. Какви са вашите впечатления?
- Животът се върна в парламента с всичките му цветности, полюси и всичко, което се случва, когато хората не са на едно мнение. Народното събрание вече не е гумен печат, какъвто беше - под строй гласуваха управляващи в съдружие с тези, които ужким им бяха опозиция. Предишният парламент се беше обърнал в една канцелария - слагаш подпис и печат и излизаш с валиден документ.
- Редно ли е обаче да има подобно поведение от страна на народните представители? Видяхме миналата седмица, а и тази - продължават с размяната на остри реплики, подвикванията...
- Понякога добрият тон се преминава, но винаги е така, когато има емоции. Аз съм противник на твърдението, че трябва да се работи без емоция. Трябва да има страст, защото от хората там зависи нашия живот и то в прекия смисъл на думата. Хубаво е, че депутатите се върнаха и в старата сграда - тя носи духа на парламент. Така и ние, а и вие имате достъп до депутатите. Те вече не са някакви "свещени крави", до които никой не може да се допре. Не знам дали това, че журналистите бяха лишени от достъп до народните представители за една година не допринесе за 112-тото ни място по свобода на словото. Но се надявам, че нещата ще тръгнат в добра посока. Разбира се, започват да избиват проблеми, но се надявам да се решат. Стига се в момента до ниво "Детска градина" - кой бил по-, по-, най-. Абе, хора, после ще се изяснявате кой е крив, прав, с леке отпред или отзад. Сега трябва да се изчегъртат порочните практики, които се създадоха. Колкото до срамните сцени от първия работен ден на 45-тия парламент - беше изключително долно. Беше подигравка с нас, с парламентаризма. Да гледаш екзалтирани двуноги, които тропат по банките и крещят, беше много срамна сцена. Казаха, че новата председателка не може да ги овладее, защото няма опит. Но няма нищо лошо в това.
- Вие не сте политолог, но каква е вашата прогноза за това, което предстои да се случи?
- Слава богу, не съм политолог, знам какво съм завършила, каква ми е специалността, не съм осъждана и съвсем не ставам за политически анализатор. Не знам дали мога да разгранича собственото си желание от "прогнозата си".
Иска ми се да има кабинет. Втората сила да приеме мандата и да направи максимално възможното, за да има такъв. Необходимо е да има работещ парламент, за да се случат всички проверки. Нужно е да се променят изборните правила, да се допусне дистанционното гласуване, гласуването по пощата. Важно е Михаил Константинов обезателно да бъде сменен и да се променят правилата за изборната администрация. Но за да се случи това, трябва да има работещ парламент. Освен това - дълбоко се съмнявам, че през юли ще има висока избирателна активност. Хората са уморени от всичко и ще хукнат да почиват, което не е никак укоримо. Но знаем кои ще отидат да гласуват под строй. Ако искат - и до бой да стигнат. Но трябва да се разберат и да работят. Единственото добро решение е за правителство. /фрогнюз, със съкращение, заглавието на Пловдивмедия

Публикувана на
23 Април 2021 година