Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Какво никога да не споделяме в социалните мрежи

Видяна: 21080 пъти

Според статистика от 2 април 2021 г. на Браян Дийн, СЕО специалист в Backlinko, (чиито клиенти са Disney, Forbes, IBM, Amazon) 3,96 милиарда души по света използват социални медии. 66% от тях ежедневно влизат във Facebook. В социалните медии се натрупва огромно количество лична информация, до която имат достъп не само добронамерени потребители. Ето кои неща не трябва никога да споделяте, за да сте в безопасност:
1. Скъпи подаръци и покупки
Информация за скъп подарък или луксозна покупка стига не само до вашите близки, но и до незнайно количество непознати. Така само улеснявате дебнещите потенциални престъпници, предоставяйки им тази информация.
2. Снимки от партита
Не разваляйте имиджа си, като качвате снимки, на които не сте в най-добрия си вид - подпийнали, развеселени, може би в неподходящи пози. Може да достигнат до шефа ви, до бъдещ работодател или до баба ви. Не си заслужава да развалите доброто впечатление само с няколко кадри от уикенда.
3. Финансова информация
Парите са деликатна тема, особено ако имаме парични проблеми. Ако се справяте успешно, повишават ви в службата, получавате невероятна заплата, или си купувате частен самолет, не споделяйте всички тези новини. Освен завистливи коментари, рискувате да загубите състоянието си. Има достатъчно опитни хакери, които лесно могат да стигнат да спестяванията ви.
4. Лична информация
Понякога хората така се ентусиазират от взет шофьорски изпит, покупка на мечтан дом, че държат веднага да споделят с документи щастливото събитие. Не публикувайте документи: дипломи, нотариални актов, шофьорски книжки...Колкото повече лична информация разкривате, толкова на по-голям риск се излагате.
5. Планове за почивка
Колкото и да сте въодушевени от предстоящото пътуване, не споделяйте детайли кога и къде ще пътувате. Всеки ще знае кога в дома ви няма да има никой и може да го нападне. Ако държите всички да са съпричастни с вашите ваканционни вълнения, изчакайте да се приберете и публикувайте снимки.
6. Негативни коментари за работното място
Дори колегите ви да нямат достъп до профила ви, винаги има начин да видят какво мислите за шефа си или работното място. Колкото и да се изнервяте и оплаквате от работата, не го споделяйте с никого. Най-малкото това ще ви коства работата.
7. Пламенни коментари
Дори да правите шеговити коментари, трябва много да внимавате дали няма да нараните някого. Затова избягвайте пламенно изразяване на мнение по религиозни, политически теми, коментари за полова идентичност и всякакви сериозни въпроси, от които може да се развихри дебат.
8. Незаконни постъпки
Не се хвалете с нарушаване на закона (шофиране в нетрезво състояние или с превишена скорост, селфи на магистрала, нелегално оръжие). В най-добрия случай може да ви глобят, а защо не и да ви повдигнат по-сериозно обвинение. Някои “смелчаци” дори публикуват снимки с употреба на наркотици или откраднати пари.
9. Селфита от свети места
Някои места изискват съответното отношение, затова не публикувайте селфита с усмихната физиономия от погребения, гробища, църкви или други свети места.
10. Интимни снимки
Лош вкус е да показвате лични моменти публично. Не само че не е тактично, но може да нараните свои самотни приятели. Според експертите, двойки, които “заливат” профилите си със снимки, демонстрирайки колко се обичат, вътрешно са несигурни в отношенията си и се съмняват в партньора си.
11. Детайли от личния ви живот
Каквото и да се случва между вас и партньора ви, не го излагайте на публичност. Не пишете какво правите в спалнята, за скандалите вкъщи и не се оплаквайте от половинката си. Помнете, че каквото и да публикувате, почти е невъзможно веднага да го премахнете. Затова мислете внимателно каква информация излагате на показ.
/Actualno.com

Публикувана на
23 Април 2021 година