Новина от категория България
Архив на публикациите

„Този мрачен тип ще ръководи служебното правителство!“

Видяна: 27120 пъти

Поредно име към “обичайните заподозрени”, сочени в последните седмици за служебен премиер, завъртя коментаторът Константин Мишев.
“Бойко Рашков. Този мрачен тип ще ръководи служебното правителство. Не е непременно нужно да бъде назначен за служебен премиер или министър. Той е мозъкът на днешната дестабилизация на България и ще бъде главният архитект на политиката на правителството на Радев”, написа Мишев в социалните мрежи. И добави: “Да му мисли моят приятел Evgeny Mihaylov... Рашков беше негов душманин през онези далечни години в началото на промените. Разследваше го за видеокасетата с изявленията на Петър Младенов, че трябва танковете да дойдат.”
Според Мишев сме свидетели на преврат - “засега е безкръвен. Засега...”.
Бойко Рашков бе директор на Националната следствена служба преди 25 г. Бил е депутат от левицата, зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, а от 2013-а до 2018 г. - председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Университетски преподавател по право. Миналата година Радев го назначи за член на правния си съвет.
Друг юрист също бил вариант според политическата мълва - проф. Даниел Вълчев, вицепремиер и просветен министър в кабинета на царя.
Потърсен от “24 часа”, той се разсмя на новината за “номинацията”. “Нека първо процедурата да се извърви докрай и президентът ще си номинира кандидат. Всичко това, което в момента се говори, е на нивото на интригата”, коментира професорът по обща теория на правото и обща теория на държавата и декан на Юридическия факултет на СУ.
При вече безалтернативните нови избори и съответно служебен кабинет най-соченото име да го оглави е това на президентския съветник по националната сигурност Стефан Янев. Коментатори подчертават факта, че бригадният генерал присъства на консултациите на Румен Радев с парламентарните партии, предшестващи завъртането на рулетката с мандатите.
В кабинета на президента, чийто премиер бе проф. Огнян Герджиков, Янев беше вице и министър на отбраната. Завършил е Военната академия в София и колежа към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ. Смята се за един от най-близките хора на държавния глава.днесбг
.

Публикувана на
04 Май 2021 година