Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Болгария, ну погоди!“, закани се Жириновски

Видяна: 35400 пъти

Русия спира полетите на свои туристи за България - за това алармираха от Регионалната туристическа камара. Това се случва след призива на руския политик Владимир Жириновски, един от най-горещите привърженици на президента Владимир Путин, който поиска държавата официално да забрани купуването на имоти в България, както и пътуванията до страната ни с туристическа цел.
След като британските и германските туроператори анулираха полетите до България за месеците май и юни, сега това се случва и с полетите от Русия.
"Полетите им за Бургас, за месец май са отменени, като следваща дата не е поставена. Също така имаме информация от руски граждани, че в момента нашето посолство не издава визи за България. Визи се издават само за смесените бракове", заяви Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара.
В Поморие, дори в квартала, станал известен като "Малката Москва", не се чува руска реч. Няма ги собствениците на имоти, които си идват през лятото в България.
"Резервации правят. Всички очакваха решението при какви условия ще се влиза в България, но на този етап предплата не взимаме от руски туристи, тъй като миналата година се налагаше да ги връщаме. И миналата година имахме много резервации, но всички знаем какво се случи през сезона", обясни управителят на хотел в Поморие Деляна Цонева.
Александър от две години живее в България. Казва, че след забраната да пътуват в Турция сега руснаците няма да почиват и на нашето море
Миналото лято спадът на руските туристи е бил 60-70%, на места до 80% основно заради пандемията. От бранша казват, че сега ситуацията е още по-сложна заради напрежението в дипломацията между България и Русия.
България влезе в ''черния списък'' на Русия. По информация на близката до президента Путин телевизия "Россия 1", България е поставена в листа с потенциални неприятели на Руската федерация. Други страни в списъка са Великобритания, Съединените щати и Чехия. До съставянето му се стигна, след като президентът Владимир Путин подписа указ за прилагане на мерки за противодействие при недружелюбни действия на чужди държави. През последните седмици напрежението между Русия и Запада се нажежи до червено заради множество шпионски скандали. Българската прокуратура обяви, че подозира руска намеса във взривове в складове с боеприпаси на наша територия и изгони още един руски дипломат.

Публикувана на
04 Май 2021 година