Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пловдивчанин е новият шеф на ЦИК

Видяна: 20280 пъти

Бившият зам.-министър на МВР Красимир Ципов от ГЕРБ се оказа единственото предложение за шеф на новата Централна избирателна комисия на консултациите при президента. От "Демократична България" и "Изправи се!Мутри вън!" се обявиха против неговата номинация, а от БСП заявиха, че няма да подкрепят всяко предложение на ГЕРБ без значение на името. От двете протестни партии настояха "Има такъв народ" да направи свое предложение за председател.
Президентът Румен Радев обаче обяви, че след като друго предложение за председател не е направено, Ципов остава единствен вариант за шеф на ЦИК.
За зам.-шефове на комисията партиите номинираха: Камелия Нейкова (ИТН), Емил Войнов (БСП), Цветозар Томов (ДБ) и Росица Матева (ИМВ), секретар ще е Севинч Солакова (ДПС).
48-годишният Ципов е роден в Пловдив, завършил е Националната гимназия за древни езици и култура, а след това Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
В новия състав на ЦИК вече ще са 15 души, като преди дни държавният глава издаде указ за правилата, по които ще бъдат назначени те. Квотите в новата комисия са: ГЕРБ - СДС - 4-има, с по трима са "Има такъв народ" и БСП, по двама имат ДПС и "Демократична България" и един представител ще има "Изправи се! Мутри вън!".
Сн.: БГНЕС, архив

Публикувана на
05 Май 2021 година