Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

6 цветя, които ще парфюмират дома ви

Хоя (Восъче)
Наричано още восъчно растение или порцеланово цвете, хоя има приятна, сладка миризма. Много хора откриват, че видът Hoya carnosa мирише на шоколад или ванилия, а миризмата на Hoya kentiana им напомня на масло. Не е трудно да се грижите за това растения. То е чудесен избор дори за начинаещи градинари. Важно е да поддържате почвата леко влажна и да избягвате да излагате растението на пряка слънчева светлина.
Растения от рода Гераний
Към него спадат здравец, мушкато, сакъзче и т.н. Разнообразието от техните аромати е наистина впечатляващо. Те се нуждаят от много слънчева светлина и влажна почва, за да се чувстват перфектно.
Жасмин
В допълнение към красивите си подобни на звезда бели цветя, това растение има и прекрасен сладникав аромат, който е особено осезаем през нощта. Жасминът расте по-бързо, когато е изложен на слънчева светлина, така че го дръжте на прозорец с южно изложение, а лятото го изкарвайте навън. Освен това поддържайте почвата влажна, но не мокра.
Кубински риган
Кубинският риган, който понякога се нарича и мексиканска мента, не е нито риган, нито мента. Това е прекрасно растение с кадифени листа, на което можете да се насладите не само заради приятния му ментов аромат, но можете да го използвате и прясно или сушено за готвене. Кубинският риган расте най-добре до слънчев прозорец, ако го поливате около веднъж седмично.
Гардения
Тя е едно от най-ароматните растения, което има заслужено място в сърцата на много градинари. Гарденията има разкошни бели цветя и лъскави зелени листа, но може да е сложно да се грижите за него. Сред многото условия, които гарденията изисква, са умерена влажност, ниски температури и много светлина.
Лавандула
Въпреки че това не е много често срещано стайно растение, отглеждането на лавандула у дома може да ви донесе много ползи. Виолетовите му цветя изглеждат великолепно, а миризмата, която придава на къщата ви, е трудно да не се оцени. /розали

Публикувана на
15 Май 2021 година