Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Старият град осиротя, напусна ни Богомил Грозев

Видяна: 102232 пъти

Шефът на общинския институт „Старинен Пловдив“ тв водещият Богомил Грозев си тръгна от Пловдив. Снощи за за последно са го видели на концерта на Любо Киров на Античния театър.

Динко ПЕТКОВ

Той се появи, както се казва, направо от екрана на една от големите телевизии. Както вечерта разправяше по новините как Първата дама на Франция с любимия й милвали клети дечица някъде из Африка, а Путин плувал в ледените води на някаква река в Сибир, на другия ден, все едно спуснат с парашут, се появи под тепетата. Представиха го като месия-началник на…Стария град. Захласът беше толкова голяма от назначаването му, че никой от журналистите не му зададе въпроса „А Вие бил ли сте в Стария Пловдив, освен в някоя кръчма там, разбира се?“ Или да го бяха попитали нещо говори ли му името Начо Културата, бащата на Стария град. „Дотам ли я докарахме, някой от София да ни управлява Стария Пловдив!“, коментираха, ама само помежду си, културтрегери-филибелии.
Богомил Грозев, разбира се, демонстрираше самочувствие, че е точният човек, поставен на точното място „Кой друг, ако не аз!“. Язък, тъкмо да започне да се говори по света за промените, извършени от него в Стария град, принудиха го да си тръгне. Зложелатели и завистници взеха да мърморят, че за тази служба трябвало да се проведе конкурс, това не било място за уреждане на свой човек. А сега кой ще довърши фланелките с изображението на Стария град, които беше намислил да прави Божидар Грозев или кой ще направи ключодържатели с формата на Античния театър, например?
Реставраторката на антични мозайки доц. Елена Кантарева-Дечева вече е начело на общинския институт "Старинен Пловдив". Тя е назначена временно на шефския пост до провеждане на конкурс, който ще бъде обявен до десетина дни. Досега беше заместник на Божидар Грозев. Вече обяви, че няма намерение да прави никакви промени в екипа, ще подкрепя колегите си и ще полага усилия да съживят Старинен Пловдив. То и без това в момента Стария град е почти умрял. Или на командно дишане.

Публикувана на
22 Юни 2021 година