Новина от категория Светът
Архив на публикациите

„Ще ви арестувам и ще инжектирам ваксината в задниците ви!“, заканва се президент

Видяна: 26657 пъти

Филипинският президент заплаши да нареди ареста на местни граждани, които отказват ваксинацията срещу COVID-19, и им каза да напуснат страната, ако не сътрудничат с усилията за ограничаване на пандемията, предаде Асошиейтед прес.
Родриго Дутерте, който е известен с публичните си изблици и бомбастична реторика, заяви по телевизията в понеделник вечер, че го дразнят хората, които отказват да се имунизират и с това помагат за разпространението на коронавируса.
„Не ме разбирайте погрешно. В тази страна има криза. Има национална извънредна ситуация. Ако не искате да се ваксинирате, ще ви арестувам и ще инжектирам ваксината в задниците ви “, каза Дутерте.
„Ако не се съгласите да бъдете ваксинирани, напуснете Филипините. Отидете в Индия, ако искате или някъде, в Америка ”, каза той и добави, че ще нареди на селските лидери да съставят списък на нежелаещи да се ваксинират жители.
Едре Олалия, адвокат по правата на човека, каза, че Дутерте не може да нареди арести на хора, които не са извършили престъпления по смисъла на закона.
Дутерте и неговата администрация са обект на критики, защото ваксинационната кампания във Филипините буксува заради проблеми с доставките и колебливост на населението дали да се имунизира. След многократни закъснения ваксинациите започнаха през март.
Филипините са гореща точка на COVID-19 в Азия, с повече от 1,3 милиона случая и поне 23 749 жертви. /лупа

Публикувана на
22 Юни 2021 година