Новина от категория България
Архив на публикациите

Малките и средните фирми ще живнат, държавата им осигурява заеми

Видяна: 21533 пъти

Икономическото министерство е подписало договор с няколко търговски банки и вече малкият и среден бизнес може да кандидатства за кредити за възстановяване без обезпечаване. Това обясни служебният министър на икономиката Кирил Петков на брифинг, на който беше представена нова програма за подкрепа на фирмите.
Той уточни, че за тези кредити могат да кандидатстват фирми, които работят поне от 3 години. Кредитът е до 7 години, а първите 12 месеца може да бъде поискан гратисен период
Служебният министър на финансите Асен Василев посочи, че максималният размер на един индивидуален кредит е 3 млн. лв. или до 70% от оборота на фирмата за 2019 г. или за 2020 г.. Взима се тази година, в която показателят е по-голям.
„Мобилизираме 2,5 млрд.лв. капитал, който да стигне до бизнеса”, допълни той.
Към момента вече 5 банки са подписали договори за програмата. Това означава, че от днес, а за някои до една седмица, малкият и среден бизнес може да вземе своя кредит за възстановяване.
Фондът за възстановяване ще обезпечава 80% от кредита, останалите 20% са риск за банката. „Няма безплатен обяд, всеки трябва да носи риск“, категоричен бе министър Василев. Той уточни, че именно липсата на изискване за обезпечение различава тази мярка от оснаталите досега. Лихвите по кредитите ще бъдат пазарни./монитор

Публикувана на
22 Юни 2021 година