Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

В Деня на паметта и скръбта цветя и панихида пред Паметника на съветските войници в Пловдив

Видяна: 24920 пъти

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и почетният консул на Русия в България Георги Гергов положиха днес венци и цветя пред паметника на Централни гробища в Пловдив на съветските войници, загинали във Великата отечествена война.

Динко ПЕТКОВ

22 юни е Ден на паметта и скръбта в Русия. В цялата страна се отбелязва годишнината от нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз. На 22 юни 1941 година започва Великата отечествена война, завършила почти 4 години по-късно след милиони жертви и опустошения.
Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида. "Нека винаги да си спомняме с признателност за тези, които отдадоха живота си в борбата срещу фашизма. Молим се на бог това зло никога да не се завръща на земята!", заяви владиката.
„80 години след началото на Великата Отечествена война! Помним героите! Почитаме паметта им! И докато пазим спомена, браним човечеството от фашизма!“, прекръсти се почетният руски консул Георги Гергов.
На церемонията присъстваха дипломати, общински съветници, политици, граждани.
„Вече съм на доста години. Русофилка съм, не го крия, макар днес пишман демократите да ни сочат с пръст, такива като мен, обичащи Русия, едва ли не трябва да се срамуваме заради тази обич. Не, срам трябва да изпитват такива като тях, че в ден като този – на скръб към жертвите, опазили света от един злодей като Хитлер, няма да поднесат поне едно цвете на признателност. Пък после нека да продължат да се кланят на американците. Жалко, че това е лош пример за младите хора! Какво по-лошо от това да не почиташ такива паметни дати!“, коментира пред „Повдивмедия“ възрастна пловдивчанка, извиняваща се със сълзи на очи, че няма да си каже името: „Не ми се сърдете, не се отказвам от думите си, но ме е страх да не навредя на внучката си, на държавна работа е, може да я приемат за враг, както се казва сега, на евроантлантическа България!“.
Нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова, митрополит Николай, Георги Гергов и кметът на Пловдив Здравко Димитров посетиха Бачковския манастир, където се помолиха за душите на загиналите във войната.

Публикувана на
22 Юни 2021 година