Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

И прадядото и дядото, и бащата, и синът, вече и внукът – два века чекръкчиите на България

Видяна: 28200 пъти

За родените навръх Еньовден, празникът на лечебните билки, родопчани казват, че са магьосници и требовити – трябват на много хора. Явно известният рехабилитатор и чекръкчия Паско Райчев по рождение е орисан да помага. А и няма как – син е на бай Тодор от Хасково, най-прославеният чекръкчия на България, който е оправил изкълчен крак на Тодор Живков, при гостуване му в местността „Кенана”. И е наследил уменията от своя баща Райчо, дядото на Паско.
Всъщност именно родовата дарба, предавана от баща на син, е в основата Паско Райчев да завърши специалност „Рехабилитация” в София. Още с вземането на последния изпит е назначен в АФД „Тракия” – Пловдив. Повече от 30 години Паско е масажист – рехабилитатор в различни спортни отбори и национални гарнитури – футболисти, хандбалисти, лекоатлети, гребци.
А като физиотерапевт, или чекръкчия, както народът нарича хората с неговите умения, в кабинетите си в Пловдив и Хасково, е изправил хиляди на крака, в буквалния смисъл на думата. При него идват всички – велики спортисти, бизнесмени и политици, обикновени хора и роми чакат заедно на опашката. Ако не може да помогне – директно казва. За него няма празник, няма делник. И посред нощите е тръгвал към пострадал.
Повечето се обръщат към рехабилитатора с „докторе” или „професоре“. Титла, спечелена, не с диплома, а с народната признателност.
„Да приемеш доброволно да се изправиш пред страданието и болестта, да помагаш и да бъдеш полезен е възможно само тогава, когато усещаш работата си като призвание. Затова и твоята помощ няма земна цена!“ Тези думи настоящият кмет на Пловдив Здравко Димитров отправи в поздравителен адрес по случай 70-годишния юбилей на физиотерапевта преди 2 години. А на живо на празненството сподели пред всички, че на Паско винаги може да се разчита, че той е човек, който никога не е предал приятелите си, но и те не са го предали.
„Всички знаем за златните му ръце, но Бай Пас има и огромно сърце, страхотна душа! Ако можеше да събере десетките хиляди хора, които са му благодарни и признателни, стадион „Пловдив“ нямаше да ги побере“, казва за него бизнесменът и обшественик Любозар Фратев. Петър Зехтински, клубната легенда на ФК „Ботев“ пък благодари на Бай Пас в специално видео.
Най-честите проблеми, заради които хората търсят помощта на Паско, са дископатии, захапване в кръста, гърба, сецване, изкривен врат, изкълчване или други заболявания на ставите, все неща свързани с опорно-двигателния апарат. Много пъти е връщал отново в игра спортист с изкълчен глезен. След като буквално за секунда намести ставата.
На 24 юни Паско Райчев празнува своя 72-ри рожден ден в кабинета си в Пловдив. А те не могат да повярват, че този младолик и пълен с енергия работохолик е на толкова години.
Дарбата му продължава и сина Тодор Райчев, който завърши с пълно отличие специалност „Кинезитерапия“, работи в санаториума на МВР в Хисаря . Паско се надява, че и внукът Павел, който е „одрал“ кожата и характера на дядо си, ще продължи делото. Така вече близо 2 века чекръкчийството се предава в рода. И нека започнатото от дедите да пребъде!

Публикувана на
23 Юни 2021 година