Новина от категория България
Архив на публикациите

Бъдещи пилоти се разбунтуваха, лошо ги обучават, летят като на екскурзия

Видяна: 27328 пъти

Напрежение във Военно-въздушното училище в Долна Митрополия. Бъдещите пилоти настояват пред Министерство на отбраната в учебния план да бъде включено летене над вода, както и да имат часове за прихващане на самолети. Ако искането не им бъде чуто, те ще излязат на протест, споделиха недоволни курсанти.
Симона ГЕОРГИЕВА

„Защитаваме южния фланг на НАТО. Прихващаме и съпровождаме руски самолети, без обаче да сме подготвени за това. Имайте предвид, че те летят без план и транспондери. През 2019 г. сме го правили 21 път, а през 2018 г. – 17 пъти без никакъв тренинг. Рискът да се повтори трагедията от 9 юни край Шабла е огромен“, разказаха те.
„Кому бе нужна да се закрие 11-та учебна авиобаза „Щръклево“, където тренирахме?! Сега на практика няма къде да извършваме нальота си над море, нямаме и учебни самолети. Летим над Шипка, Бузлуджа и Альоша в Пловдив, сякаш сме на екскурзия“, обясниха от Долна Митрополия.
Според тях проблемите в авиацията се дължат на липсата на адекватно обучение. Миг-овете нито са толкова опасни, нито са толкова остарели. През февруари тази година румънците са прихващали руски самолети с МиГ-21 и според експерти са се справили отлично. България също е била включена в мисията, но с МиГ-29.
Въпреки че от години НАТО провежда военни обучения край Шабла и участваме в защитата на южния фланг на Алианса, 18 години нямахме Военно-въздушно училище. То беше затворено и благодарение на намесата на президента Румен Радев отново отвори врати през 2020 г. /лупа

Публикувана на
23 Юни 2021 година