Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Полудяваме в жегата, предупреждава пловдивски топ психиатър

Видяна: 77040 пъти

Психиатърът д-р Веселин Герев предупреди, че адските жеги водят до полудяване, затова в блога си апелира да сме внимателни и да не се излагаме на слънце за продължително време.
Ето цялата публикация:
През следващите дни до края на седмицата ни очакват високи температури и силно слънцегреене.
Тази комбинация от природни фактори може да разстрои психиката на много от нас. При излагане на силна светлина, в мозъка ни се стимулира синтезът на серотонин.
В началото това води до спокойствие, подобрява се тонусът и настроението, но в по-късен етап се стига до главоболие, световъртежи и гадене, сърцебиене, безсъние, страх, склонност към агресия, илюзии и дори халюцинации.
Затова твърдя, че времето през тази седмица може да доведе до „лудост” много хора. Като първи маркер на прегряване на психиката ще посоча безсънието.
Трудното заспиване и честите пробуждания са сред първите симптоми на презареждане със серотонин. Много голям проблем са агресията и импулсивното поведение. Като крайна фаза на психическото прегряване отбелязвам илюзиите и халюцинациите.
В много случаи те са причина за тежки асоциални прояви, които могат да завършат и фатално. Ето защо съветвам да не се излиза на открито при температури над 30 градуса.
Желателно е носенето на шапка и слънчеви очила, които да намалят вредното въздействие на факторите топлина и светлина върху психиката.
При прегряване главата да се охлажда със студена вода или в климатизирана среда. Ако проблемите не отшумят, търсете медицинска помощ по спешност, съветва д-р Герев.

Публикувана на
29 Юли 2021 година