Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Фаворитът на Слави за нов премиер е пловдивски зет, тъстът - враг на Гергов

Видяна: 19581 пъти

Соченият като кандидатура за премиер на ИТН адвокат Петър Илиев, ще е поредният управленец на върха в изпълнителната власт на държавата, който има топла връзка с Пловдив. Той е женен за пловдивчанка. А по-интересното е, че е зет на позабравен пловдивски социалист, който от началото на тази година е дясна ръка на лидера на БСП Корнелия Нинова на „Позитано“ 20 в столицата.
Легендарният вечер червен функционер под тепетата Пламен Червеняков беше един от първенците на БСП в Пловдив по времето на Жан Виденов. След това обаче обърна гръб на патрона си. Той е някогашен шеф на Комсомола и бивш парламентарен секретар на столетницата.
Социалистите в Пловдив го спрягат и за един от организаторите на изключването на градския лидер на БСП Георги Гергов от редиците на партията. Говори се, че именно заради рамото, което е ударил на Корнелия в битката й с Гергов, тя го е възнаградила с подобаваща партийна длъжност.
От средата на януари тази година Пламен Червеняков беше назначен за шеф на организационния отдела в централата на партията в София. Задачите му са да организира предизборните кампании на Столетницата и да ръководи дейността на националните координатори за политиките на левицата.
Оказа се, че кантората на неговия зет адв. Петър Илиев, спряган за предложение за кандидат-премиер от Има такъв народ, дълго време е консултант на Парламентарната група на БСП в 44-ото Народно събрание. Неофициално във властовите среди пък се затовори, че навремето неговият баща е преподавал в академията на МВР по направлението на “Държавна сигурност”.
В първия проектокабинет на партията на Слави Трифонов адвокат Петър Илиев беше предложен за поста правосъден министър. В представянето му по Тв 7/8 Трифонов наблегна на факта, че юристът е носител на приза „Адвокат на годината“ за 2018-а, владеене английски, испански и руски език и има куп правни.
Петър Илиев е преподавател в юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“. Освен това е и почетен консул на Барбадос. Преди две години островната държава беше включена в черния списък на ЕС, заради славата си на “данъчно убежище” и бе извадена от там едва преди няколко месеца.
Твърде интересен документ се превърна в сензация в социалните мрежи, след като юристът Петър Илиев стана едно от най-спряганите имена за евенуално предложение за премиер от партията "Има такъв народ". Става въпрос за покупка на недвижим имот за крупните 575 000 лева през 2018-а година.Извлечението от агенцията по вписванията показва, че младият юрист е придобил имот в центъра от... бившия военен министър Николай Свинаров.
Никой от БСП не приема Петър Илиев като „свой“, въпреки че е консултирал социалистите по правни въпроси.„Доколкото помня, трябваше ни юрист, който разбира от определена материя, май нещо с Конституцията. Тъст му предложи помощ. Но момчето няма нищо общо с БСП“, коментира един от активистите на партията.

Публикувана на
30 Юли 2021 година