Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Скромността краси човека: „България не е имала такъв премиер като мен досега!“

Видяна: 26657 пъти

Лансирането за премиер на адвокат Петър Илиев, съдружник в една от най-престижните кантори у нас „Илиев и партньори“, е направено за заблуда. Това твърдят източници от Народното събрание, цитирани от "Стандарт". Целта е била всички да се съсредоточат върху него, за да може на спокойствие номинираният за министър-председател от "Има такъв народ" (ИТН) Пламен Николов да подготви екипа си.
Пламен Николов разкри в предаването "Панорама" по БНТ, че е получил предложение да стане премиер преди две седмици: "Имах разговор със Слави Трифонов и по време на него стана ясно, че това е добър вариант за партията. Между нас има изгладено доверие, познаваме се от над 3 години. Нещата се случиха по техния резонен начин".
Запитан дали е предимство или недостатък, че не е разпознаваемо лице, отговори: ,,И двете - недостатък е, защото нямат пряк поглед върху моята кариера, а е предимство, защото България не е имала премиер като мен досега.Смятам да прелея бизнес опита си в политиката. Аз съм човек с биография, зад мен стоят много успешни проекти. Нямам нещо, от което да се страхувам, в корпоративното си минало. Всичко при мен е ставало по правилата. Като предприемач и бизнесмен на мен винаги ми се налага да работя с риск, но премерен”.
Открехна и какво ще прави правителстото: „Няма да чегъртаме, ще управляваме със силата и таланта на всички. Изчегъртването няма да бъде стратегия на правителството, ще търсим консенсус. Няма да вдигаме данъци, имаме много структурирана финансова политика. Искаме тя да бъде съчетана с някакъв вид приемственост. Ще направим, каквото е необходимо, за да бъдат защитени българските граждани. Ще опитаме да обособим COVID болници. Това работи навсякъде по света, едно от работещите решения е”.
Засегна и отношенията със Скопие: „Неизпълнените ангажименти по Преспанския договор особено много ни притесняват. По никакъв начин няма да притесняваме своите братя и няма да ги лишаваме от възможнотта за тяхното европейско бъдеще. Това обаче не означава, че няма да отстояваме своя интерес. Може би ще ревизираме този договор”.
На въпрос дали някога е мечтал да бъде най-силният човек в България, отвърна: „Не мисля, че ще бъда. Начинът, по който „Има такъв народ” схваща изпълнителната власт е, че тя е в пряко разпореждане на законодателната. Ние сме парламентарна република – най-силният човек е народът”.
„Иска ми се да направя България просветена страна. Ще заложим на образование, иновации и култура”, завърши кандидатът за премиер.
То е икономист по образование. Ръководи офиса на „Финис“, американска компания за плувни принадлежности. Българският филиал отговаря на практика за Източното полукълбо. Адресът на фирмата е на софийската улица „Малашевска 8“, точно до Централни гробища. Шеф е на 14 души.Роден е в Горна Оряховица, но сам се представя като софиянец.Кара обикновен автомобил „сигурно“ е на 15 години. Фамилията притежава два скромни апартамента в столицата.
Женен е за шуменската поетеса Бояна Николова, с която имат две деца. Сам превежда стихотворенията й на английски.През 2016 година половинката м представи дебютната си книга „Думи в сребърна кутия” - на български и английски.

Публикувана на
30 Юли 2021 година