Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Фъстъците размножават рака в тялото

Ново изследване показва, че болните от рак трябва задължително да ограничат употребата на фъстъци. Те съдържат белтъчина, способна да доведе до увеличаване изработката на цитокини, провокиращи метастази. В повечето случаи пациентите със злокачествени тумори умират не от самия рак, а именно от метастазите, разпространени върху други органи.


Ракът има способността да се разпространява по тялото, но съществуват определящи фактори, които могат да ускорят този процес.
И храната е един от първичните катализатори, провокиращи размножаване на раковите клетки. Именно затова болните със злокачествени тумори биват съветвани да избягват някои хранителни продукти по време на лечението. Към тях в частност се отнасят и ядки, като фъстъците. Изследователи от Ливърпулския университет доказали, че честата консумация на фъстъци увеличава риска от метастази. Във фъстъците се съдържа белтъчина, наречена аглутинин, свързваща въглехидратите. Тя бързо попада в кръвотока след употреба на този вид ядки и взаимодейства с клетките на съдовите стени. Това води до образуване на молекули цитокини. А самите тези цитокини под наименованието IL-6 и МСР-1 са добре известни фактори за метастазиране на рака.

Публикувана на
17 Септември 2021 година