Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Лицемер ли е игуменът Сионий, кой ще му каже на Бойко Борисов на какъв тарикат целува ръка?

Видяна: 55680 пъти

Лицемер, по-лицемер, Сионий! Тази би трябвало да е днешната възходяща градация на думата „лицемерие“, след като игуменът на Бачковския манастир е заподозрян, че тъче на два стана – прави се на най-големия приятел на Бойко Борисов сред духовниците, а в същото време манастирският секретар, който му е най-доверения човек, е лидер в Асеновград на партията на Слави Трифонов и доскоро беше депутат от „Има такъв народ“, чийто парламентарен водач хаджи Тошко обяви от трибуната, че ГЕРБ е мафиотска партия.

Динко ПЕТКОВ

Значи Сионий приема с отворени обятия в обителта Бойко Борисов, показно пред тв камерите и обективите на репортерите как го прегръща по братски, като най-желан и очакван в манастира гост. В същото време държи плътно до себе си Васко Апостолов. Известно е, че въпросният секретар не си позволява да кихне, без сиониевата благословия, а камо ли самоволно да реши да пристане на партия, която смята де факто бившия премиер за топ мафиот. Ако не беше лицемер, Сионий трябваше отдавна да го е уволнил, прогонвайки го като слуга на Дявола и поклонник на гаврещия се с българската православна църква отец Нафърфорий от „Шоуто на Слави“.
„На това му се казва ачик гьонсуратлък!“, определя поведението на игумена привърженик на по-народните квалификации. „Чиста проба к.рвенска постъпка!“, възкликва без извинение пък ползващ по-пиперливите изрази. Такъв-онакъв, не може да се отрече, че Бойко Борисов проявяваше грижа към църквата. Не само на приказки. Отпускаше милиони за нея.
„Един милион лева бяха осигурени от правителството от края на 2019 година до днес за налагащите се ремонтни и реставрационни дейности в Бачковския манастир „Успение Богородично“, написа в социалната мрежа на времето той. „Дадохме 500 000 лева за ремонти в манастира!“, съобщи на 29 февруари м. г. при едно от гостуванията си в Бачковската обител. „Благодарение на Вас направихме тези неща!“, рапортува му тогава игумен Сионий.
Беше още премиер, когато посети Бачковския манастир през януари тази година. "С вашата подкрепа и с народната воля всичко върви добре, осигурени са парите за реставрацията на манастира", демонстрира благодарство епископ Сионий, като му показа иконите на цар Борис Първи, които отскоро са в Светата обител и му подари на копие на чудотворната икона на Света Богородица, която се съхранява в храма
Още по времето на игумен Симон правителството на Бойко Борисов отпусна 310 000 лв. за ремонт на Бачковския манастир, след молба да се ремонтира манастирската църква. Точката за това решение беше заложена като 37-а в дневния ред на министрите, но беше изтеглена като първа. Архимандрит Симон каза, че това е втората помощ, която премиерът му отпуска.
На 9 декември м. г. Министерският съвет отпусна 2,5 млн. лв. за ремонти, реставрация и доизграждане на храмове в страната. Сред тях бяха предвидени средства и за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир, на които игумен е Сионий.
Последното посещение на Бойко Борисов, вече единствено като лидер на пария ГЕРБ, беше на 14 септември. Дойде в обителта, след като участва в празничната литургия на Кръстова гора навръх Кръстов ден, на която пловдивският митрополит извика в негова чест на три пъти „Осанна!“.
След такава щедрост на Бойко Борисов към църквата и конкретно за Бачковския манастир какво последва?
Манастирският секретар стана лице на партията „Има такъв народ“ в Асеновград. Говори се, че това е сделка на самия Сионий. Няма доказателства дали е така, но съмненията, че е точно така, са големи. Игуменът не може да внедри при Слави някой монах, неканонично е. Пък и твърде явно ще разкрие, че подлива вода на Бойко Борисов. Най-удобно му е да лансира секретарчето си. Човек, познат за гостите му, предимно като поднасящ им кафе. Безобиден, послушен, изпълнителен. Още като 20-годишен започнал работа в манастира като екскурзовод. За пред хората игуменът твърди, че политическата кариера на Васко Апостолов не го интересува, защото не е духовник.
Според запознати с манастирските дела заиграването на два стана от страна на бачковския игумен е заради мераците му да стане митрополит. Не успява да се уреди досега. Смята се, че пречка му е владиката Николай, който е особено близък с Бойко Борисов. Затова Сионий си прави тънка сметка да стане митрополит с подкрепата на евентуалното правителство на „Има такъв народ“. Особено сега, когато предстои да се избира нов митрополит на Сливен. Говори се, че дядо Николай вече си има фаворит за поста. Това обаче не е Сионий, а неговият викарий Арсений. Всъщност владиката на Сливен беше принуден от Синода да не подава оставка, тъй като не било време за борба на лобита в църквата.
„Висшият клир на Българската православна църква никога няма допусне Сионий да стане митрополит, защото е непредвидим - постоянно от скандал в скандал и нескончаеми, нескривани гуляи от зори до късна доба пред очите на всички по манастирските чардаци, нерядко завършващи с пиянски побой, започват обичайно от самия него. Отделно са обвиненията към него за педофилия и гей-изцепки.“, писа директно сайт, известен с информираността си за ставащото в църквата.
Ползата от депутатството на секретаря му е и друга – да му урежда имотните щения. Както става в момента с обсебването на паркинга, ползван досега от ресторантьора Георги Паунов, собственик на култовото заведение „Водопада“. По признание на самия Васил Апостолов, първата му работа като депутат била да подаде сигнал до санкциониращите държавни органи срещу ресторантьора. С оплакване, че пречи на Бачковския манастир да влезе във владение на паркинга. По този начин Сионий на практика си имаше народен представител за служебно ползване.
Фрапиращ факт, доказващ лични имотни облаги, е, че спорният паркинг моментално е даден за ползване на лелята на депутата Васко. Разбира се, едва ли станало без позволението на игумена. Защо, например, не го дадоха на някой от десетките търговци, държащи сергии край манастира, а точно на лелята? Същата държи и бистро край манастира, което според запознати, е на общински терен. И е отдаден без търг и без решение на Общинския съвет в Асеновград, както изисква закона. Кметът на общината Грудев не може да не знае за това беззаконие. Той е лидер на ГЕРБ в Асеновград и винаги е бил в свитата на Бойко Борисов, когато е идва в манастира. Явно връзката му със Сионий е толкова лична, че си трае и не казва на партийния си лидер какви ги върши игуменът зад гърба му. При питане от „ПловдиМедия“ вярно ли е, че общински терен край Бачковския манастир се полза без явяване на търг и без решение на Общинския съвет, Христо Грудев троснато ни отпрати: „Обърнете се към пиарката ни!“. Един истински стопанин на града никога не би постъпил така. Щеше веднага да скочи, най-малкото сам да се заинтересува каква информация имаме, след което да привика когото трябва от подчинените си, ако не е в час със случая. Той не постъпи така. Нима не го интересува евентуалната злоупотреба с общинския имот!? Или се е заиграл със Сионий и Васко депутатчето!? Без знанието на Бойко Борисов!?
За областния координатор в Пловдив на партия „Има такъв народ“ адвокат Николина Деспотова -Кузева казват, че е свестен човек. Тя е категорична, че е за пълна промяна на статуквото. Не е демагог, говорят за нея. Съпартиецът й от Асеновград, обаче, я опровергава. Тя едва ли одобрява, че депутатът от „Има такъв народ“ Васил Апостолов всъщност се оказа за лично ползване от игумена на Бачковския манастир. Първата му грижа беше да урежда проблемите на Сионий, все едно асеновградчани за това го изпратиха в парламента, а не да решава важни за града неща. Отделно използва положението си, да подсигури родата си. Паркинг и бистро за леля си. Нима на адвокатката-областен координатор не й е направило впечатление, че чичото на Васко секретарчето, също се е наместило в предизборната листа на „Има такъв народ“. Само че не от Пловдивска област, в която беше той, а в тази на град Пловдив. Толкова ли е значима фамилията Апостолови за промяната, която трябва да бъде извършена!?
„Това, което правят Сионий и Васко Депутатчето, е класическа схема за притискане и отнемане на бизнес, при това с използване на откровено престъпни и "мутренски" средства и на вратичките в закона..“, е коментарът в сайта, който е в час с далаверите в църквата ни. И дава за пример шофьора на Сионий Тодор Катранджиев. Той живее на семейни начала с Емилия Горова, собственичка на фирмата "ЕМИЛИЯ РЕЛАКС", държаща будката за сладолед и безалкохолни напитки, непосредствено пред манастира. На адреса, на който е регистрирана фирмата на Емилия, е още една фирма - тази на Атанас Катранджиев със сходен предмет на дейност. Фамилията му показва, че е в пряка роднинска връзка по бащина линия с Тодор Катранджиев. А и това дори да се приеме като съвпадение на имена, то адресът и на Емилия, и на тази на Атанас е всъщност …домашният адрес на шофьора на Тодор Катранджиев в Асеновград.
По непотвърдена информация, канещият се да се яви за трети пореден път на парламентарни избори Васко секретарчето, подир когото вече подвикват „А, минава отец Нафърфорий, да ева!“, се хвалил пред свои бъдещи избиратели: „С дядо Сионий сме много гъсти не само по служебна и по политическа линия, а и по музикални наклонности. Правим дует, аз свиря на тъпана, той на чинелите. Много сме добри, все едно че слушаш Моцарт! Сега репетираме „Манастирът тесен е за моята душа“. Някой ден ще излезем да посвирим заедно на открито. Мисля да сковем една сцена на паркинга, ама тоя инат от „Водопада“ бъкел не разбира от музика и ни пречи.“
Асеновградчани се оплакват, че напоследък се усещала тежка неприятна миризма. Предполагат, че идва от канализацията. „Не, не е от обратните води, от друга посока вони, идва - откъм Бачковския манастир!“, констатирал еколог.

Публикувана на
20 Септември 2021 година