Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Лекарска грешка затри 18-годишния син на известен пловдивски адвокат

Видяна: 69320 пъти

Синът на адвокат Йордан Давчев, 18-годишният Теодор, бил приет в неврохирургията на университетската болница Свети Георги след като ударил главата си. Момчето е оставено в болницата за наблюдение, тъй като повръщало след удара. Ден преди изписването, родителите заварват сина си в болницата, борейки се за живота си, сам в болничната стая.
„Когато отидохме с моята съпруга да видим детето в 5:30 ч., защото то в три и половина ни се обади да пита къде съм и кога ще дойдем, го заварихме пред агония. Жена ми каза: „Не мога да събудя детето, тичай, викай лекар“. Аз отивам при сестрите, заварвам ги в дежурната стая - целия сестрински състав със санитарките, пият кафе, пушат цигари, гледат турски сериали и когато казвам: „Викайте лекар, детето не може да се събуди, една от сестрите казва: „Спокойно, не викайте, ние му дадохме силно обезболяващо и затова не може да го събудите“, разказва Йордан Давчев, баща на починалия Теодор. Започват животоспясяващи действия, но момчето издъхва пред очите на родителите си.
„По някое време е тръгнал да повръща, тъй като са му дали приспивателно, след консултация с лекари разбрахме, че това приспивателно силно обезврежда дихателната система и гълтачната, той не е могъл—мускулатурата като цяло - не е могъл да повърне и се е аспирирал течността обратно в дробовете, де факто той се е задушил“, казва бащата.
Майката на момчето предлагала да остане с него в болница да го наблюдава, но я уверили, че няма нужда.
От лечебното заведение заявиха за Би Ти Ви, че е назначена щателна проверка за настъпилата смърт. При разрешение от Окръжна прокуратура и близките на починалия пациент ще има готовност да предостави пълните резултати от проверката
„Знам, че няма да ми се върне детето, но искам да кажа на цялото общество, че наред със специалистите, които много уважавам, в здравната система има чудовища, от които тя трябва да се изчисти“, казва бащата на починалото момче.

Публикувана на
20 Септември 2021 година