Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Лекари и сестри се изпокриват, родителите сами карат сина си в моргата

Видяна: 55200 пъти

Окръжната прокуратура в Пловдив е образувала досъдебно производство за професионална небрежност по случая с починалия 18-годишен младеж в университетската болница „Свети Георги“.
Назначена е медицинска експертиза и е иззета цялата документация.
„Персоналът извърши престъпно бездействие, аз недоумявам в коя държава медицинския персонал му е предоставено целодневно 24 часа телевизор, не се изключва и персоналът постоянно е на телевизора, на кафе и цигари“, твърди бащата Йордан Давчев. Той е известен пловдивски адвокат. Бил е шеф на следствието под тепетата. Ръководството на болницата отрича твърдението му.
Родителите са убедени, че синът им е починал от задушаване.
„Тези хора убиха детето ми, защото не беше наблюдавано след като му е дадено лекарство за сън. Те са знаели, че той повръща заради заболяването му, заради диагнозата, с която беше приет”, това заяви адвокат Йордан Давчев след трагедията с малкия му син.
Теодор бил приет в неврохирургията на университетската болница Свети Георги след като ударил главата си при инцидент в Карлово. Оставен е в болницата за наблюдение, тъй като повръщал след удара. „Беше адекватен, с добра комуникация. Назначиха му прегледи, рентген, видеозон и скенер. Констатира се сътресение на мозъка, но в лека степен. Нямаше опасност за живота му. Дори се колебаеха дали да го приемат”, разказа адвокат Давчев.
Настаняването на Тодор е станало преди 22 : 00 часа на 8 септември. Ден по-късно родителите са посетили момчето, разговаряли са с него, както и с лекарите.
„Наблюдаващият ни увери, че синът ми се оправя и ще бъде изписан бързо. На 10 – ти със съпругата ми отново отидохме в болницата, лекарите казаха, че в понеделник ще изпишат Тодор. Тръгнахме си и аз дойдох в кантората. Около 15:20 синът ми се обади, пита кога ще се видим”, допълни почерненият баща.
След 1 час той и жена му са се върнали в болницата. В стаята заварили Тодор, хъркащ, пред агония, но с пулс. Йордан Давчев веднага изтичал до дежурната, където заварил санитари и сестри да пият кафе.
„Ние му дадохме силно обезболяващо, затова не може да го събудите. Когато обаче го видя, веднага се развика да викаме лекар. Преместихме го в друга стая, където се опитаха да го реанимират. Лекуващият лекар ни каза, че причината е задушаване от аспирирала течност към дробовете.“Лекарят разбрал, че детето умира. Поискал да му бият 2 дози адреналин, викал на два пъти и екип от КАРИТ. Опитите Тео да бъде съживен продължили безуспешно около 15 минути. „Съжалявам, моите съболезнования, случва се“, били единствените думи, които родителите чули от дежурния лекар. На излизане от стаята той процедил, че очаква сега да бъде разкарван до живот по съдилищата. След смъртта на Теодор всички лекари и сестри се изпокрили. „Оставиха ни над 2 часа с трупа на детето ми. Ние му скръстихме ръцете и го покрихме с чаршаф. Мъжът ми и големият му син лично откараха трупа до моргата“.
РЗИ-Пловдив започва също проверка по случая с 18-годишния Теодор Давчев. Това съобщи директорът й д-р Сийка Димчева. "Разговаряхме с дирекцията, която осъществява контрол по дейността на лечебните заведения да започне проверка по случая. Ще се съобразим с факта, че е сезирана и прокуратурата. Проверката ни ще бъде по отношение на медицинската помощ, която е оказана в лечебното заведение на починалия младеж", поясни тя.

Публикувана на
21 Септември 2021 година