Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Шефът на УМБАЛ „Св. Георги“, смятан за лъв като лекар, действа като…чиновник-мишок

Видяна: 27720 пъти

УМБАЛ „Св. Георги“ е най-голямата болница в България. Държавна е. Казват, че в нея работят най-добрите лекари. Сигурно е така. Въпреки че имащите по-големи финансови възможности, дори кметът на Пловдив, че и пловдивският митрополит, предпочитат да не се лекуват в нея, а в някоя от частните клиники. Защо ли?

Динко ПЕТКОВ

През последната година УМБАЛ „Св. Георги“ си спечели печална слава след няколко фрапиращи случая с пациенти. Затова заболелите, които нямат друг избор и попадат там, се чувстват едва ли не обречени. А близките им не са особено ласкателни към медиците й и персонала за това, какви грижи полагат.
Стигна се до умиране на на пациенти стълбите на клиниката, до обявяване на жена за мъртва, а тя всъщност си е жива, но роднините й вече й подготвяли погребението, до медицинско обслужване като в някаква полева болница.
Сред пловдивчани все повече се установява мнението, че „има нещо гнило в УМБАЛ „Св. Георги“. И когато чуят от някого, че ще лежи в тази болница, започват да го гледат така, все едно го виждат за последно.
Този затвърждаващ се негативен имидж явно, обаче, не притеснява ръководството й.
Каква постъпва след всеки гаф? Реагира по един и същи начин.
Праща до медиите шаблонни изявления, в които никога не признава вина на болницата. Изтъква се колко добър и професионален е медицинският персонал, как работят до прималяване и всяко обвинение за немарливост и липса на грижа към пациентите следва да се смята за наклеветяване. Почти винаги с по-явна или поприкрита закана към медиите, които си позволяват да публикуват шокиращите случаи, станали в УМБАЛ „Св. Георги“.
Така става и след смъртта на 18-годишното момче онзи ден. Покрусеният баща, твърди: „Тези хора убиха детето ми!“. Той е известен пловдивски адвокат, бил е шеф на Следствието под тепетата.
В стаята заварил сина си хъркащ, в агония, но с пулс. Веднага изтичал до дежурната, където видял санитарки и сестри да пият кафе и да гледат турски сериал по телевизията. Успял да ги накара да се вдигнат.
Опитите момчето да бъде съживено продължили безуспешно около 15 минути. „Съжалявам, моите съболезнования, случва се“, били единствените думи, които родителите чули от дежурния лекар. На излизане от стаята той процедил, че очаква сега да бъде разкарван до живот по съдилищата. След смъртта на момчето всички лекари и сестри се изпокрили.
„Оставиха ни над 2 часа с трупа на детето ми. Ние му скръстихме ръцете и го покрихме с чаршаф. Мъжът ми и големият му син лично го откараха до моргата“, разказва съсипаната майка.
Директор на тази най-голямата болница е проф. Карен Джамбазов. Шеф е от 2010 г. Писаха наскоро, че годишната му заплата е 74 666 лв. Почетен гражданин на Пловдив е. Смятат го за медицинско светило по ушно-носно-гърлени болест. „Като лъв е в своята професия!“, говорят за него.
Може действително да е медицински лъв в занаята си. Като болничен управител, обаче, действията му са на чиновник-мишок. С най-голямо извинение за сравнението. Уточнявам – в случая нямаме предвид докторът-специалист. А единствено този, който следва да поеме цялата отговорност за потресаващите случаи, станали в ръководената от него болница.
Как реагира професорът, почетен гражданин на Пловдив?
„Не мога да кажа, че има вина, докато това не се докаже от прокуратурата!“, категоричен е той. Сякаш прокурорите са с медицинско образование и са по-наясно от него какво се е случило.
„Според мен става въпрос за нещастен случай, защото всички лекари са работили с пациенти. Как и защо се е стигнало да това прекъсване на информацията, аз го наричам нещастно струпване на факти.“, измъква се шефът на болницата. И си измива ръцете, че основен проблем да се стига до такива случаи е липсата на кадри.
А за трагедията с 18-годишното момче отново не поема никаква отговорност. Напротив, изобщо не изпитва чувство за вина: "В болницата е назначена проверка, като се установява, че пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно. Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия. Не бихме искали да коментираме в детайли тези твърдения и на този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите. Въпреки неверните обвинения и медийният натиск, лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече подробности относно травмата, хронологията на събитията, лечението и състоянието на младежа".
Е, нагло е, професоре! Не може да е такава позицията на топ лекар, почетен гражданин на Пловдив. Абсолютно чиновнически е. Поне малко човещина към бащата и майката да бяхте проявили!!!
Г-н Джамбазов, съветваме Ви да прочетете думите на покрусения баща, казани пред медиите: "Това са мерзавци за мен, това не са хора. Да се подиграват с моята мъка и да твърдят, че аз лъжа за смъртта на сина ми. Това е истината. В нашето семейство лъжци няма, няма и да има. Лъжците са другаде. Това мога да кажа. Те убиха детето ми. Тези мерзавци го убиха. Заради безотговорност, заради липса на дисциплина, заради липса на контрол, заради липса на всичко.Това са закоравели хора, които виждат само пътеки и пари, пътеки и пари."

Публикувана на
22 Септември 2021 година