Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Цар Фердинанд дойде в Пловдив

Видяна: 10919 пъти

Граждани и общественици отбелязаха празника за обявяването на Независимостта на България на площад "22 септември" в центъра на Пловдив. Сава Куфаров от сдружение "Родолюбие" отново влезе в ролята на цар Фердинанд, който пристига в Пловдив на 26 септември 1908 година.
Това става четири дни след обявяването на Независимостта в църквата "Свети 40 мъченици" в Търново.
С Куфаров бяха три поколение от рода му - всичките облечени с дрехи от тогавашната епоха. Това беше синът му Георги, внукът му Сава и съпругата му Лиана.
"Имам чувството, че с мен е и целият ми род от 200 години насам - хайдутин от четата на воеводата Георги Трънкин, и офицер от армията на цар Фердинанд" каза той.
В тържествената си реч председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков припомни, че с акта на Съединението България отново излиза като равноправна с останалите държави.
"От 1878 година всички български правителства се борят срещу клаузите на Берлинския договор. Според този договор княжеството ни не може да бъде независимо във външната си политика и в стопанските си дела", припомни Държиков.
Активистите от комитет "Родолюбие", които бяха облечени в униформи от 9-и пловдивски полк дадоха залп с оръжията си в чест на празника.
Точно такава войскова част, водена от полковник Петков е посрещнала цар Фердинанд в Пловдив.
Пред колоната на Независимостта на площад "22 септември" бяха положени венци от кмета на града Здравко Димитров, от председателя на общинския съвет, от районните кметове и от десетки учебни заведения и политически сдружения. /марица

Публикувана на
22 Септември 2021 година