Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Бракониери простреляха с 16 сачми млад царски орел

Видяна: 8113 пъти

Млад царски орел е с опасност за живота, след като е бил прострелян с ловно оръжие. Птицата е била открита от екип на Българското дружество за защита на птиците в нива близо до Ямбол. Според експертите орелът е жертва на бракониери. Лявото му крило е счупено, а в тялото са открити 16 сачми. В сряда царският орел е приет в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани".
Птицата е намерена, благодарение на поставения й GPS/GSM предавател. Била е маркирана през това лято в гнездо в района на Елхово. Предавателите дават възможност да се получава информация в реално време за точните географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното състояние.
Според ветеринарните специалисти на Спасителния център, където птицата се лекува, състоянието й продължава да бъде критично. Сачмите са установени из цялото тяло, включително в областта на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайно обездвижване на орела.
Царският орел е световно застрашен вид и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание "лишаване от свобода" до пет години и глоба от 5000 до 20 хиляди лв.
Царският орел е и един от най-емблематичните видове на българската природа - почитан от предците ни като свещена птица - който "прогонва градоносните облаци и спасява реколтата". Загубата дори само на една птица се отразява пагубно на цялата популация. /дарикнюз

Публикувана на
22 Септември 2021 година