Архив на публикациите

Разкриха кой е измислил шопската салата

Видяна: 9638 пъти

Какво е общото между гръцкото сиртаки и българската шопска салата? Че и двете са плод на оригинални хрумвания: първото е измислено в Холивуд, а второто – в българския "Балкантурист". Така поне твърдят от германските обществени радио и телевизия ARD.
Според медията, гръцкият национален танц сиртаки е бил "изобретен" специално за холивудския актьор Антъни Куин – и по-точно за ролята му във филма "Зорба гъркът". Понеже Куин изобщо не можел да танцува, създателите на филма измислили специално за него този сравнително лесен гръцки танц.
Горе-долу по същото време в България бил измислен друг много успешен продукт. В свой репортаж от България ARD разказва историята на шопската салата. Историкът Стефан Дечев се е ровил в архивите и научил следното: "Мит е, че това е традиционна салата. Шопската салата е изобретение на българската държавна туристическа фирма "Балкантурист" и е дело на професионални готвачи".
Шопската салата действително е създадена от професионални майстори-готвачи от "Балкантурист" през 1956 г. в ресторант "Черноморец" в тогавашния курорт "Дружба" (днес "Свети Константин и Елена"). Целта била на туристите да бъде предложен един чисто български продукт, директно от "зеленчуковата градина на Европа", както тогава наричали България. Освен това цветовете на продуктите, от които се приготвя предястието – настъргано сирене, домати, краставици и чушки – отговарят на националния трибагреник на страната: бяло, зелено и червено.
Първоначално шопската салата се сервира в заведенията на "Балкантурист", откъдето се налага и в домашната кухня. Утвърждава се като национален кулинарен символ през 70-те и 80-те години на XX век.
От България рецептата се разпространява и в кухнята на съседните Сърбия и Северна Македония. Широко е разпространена и в Румъния под името salată bulgărească (българска салата).
Поради успеха на шопската салата, в Северна Македония започват да твърдят, че това е традиционна за тях рецепта.
Шопската салата освен на Балканите е популярна в Чехия и Словакия (šopský salát), където присъства в менюто на заведенията, леко видоизменена (без печени чушки, а понякога и без лук), а в Словакия я сервират със захар.
Христо Христозов, който всяка година организира конференция на тема здравословно хранене, е истински фен на шопската салата: "Преди десетина години бях в един ресторант в Загреб, който представяше в менюто си шопската салата като хърватско национално ястие. Повиках шефа на заведението, за да му обърна внимание, че това е българска салата – и тогава избухна истински балкански спор“. /Actualno.com

Публикувана на
23 Септември 2021 година