Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Общината със спешни мерки за почистване коритото на река Марица

Видяна: 12810 пъти

Спешни мерки предприема Община Пловдив за по-бързото премахване на дървесна и храстовидна растителност от коритото на река Марица, съобщи заместник-кметът по екология Анести Тимчев. Предвижда се в почистването да се включи по-ефективна техника, която за минути „раздробява“ новоизбуяли дървета с диаметър около 10 сантиметра.
Вече близо 10 години екип на „Градини и паркове“ се грижи за санитарното прочистване на речното корито. Поради голямата влажност обаче дърветата растат все по-бързо, а стъблата им стават все по-дебели. В специализираната бригада в момента всекидневно работят 3-ма души. Те са оборудвани с тримери и малък шредер (дробилка за клони). На разположение е и гумена лодка, с която да се стига до островите в реката, но от няколко години тя не може да се използва, тъй като там са израснали цели гори. Така описа ситуацията директорът на общинското предприятие Веселин Козарев. Той предлага през есенния сезон, характерен с по-обилни количества дъжд, да се вземе под наем голям трактор с мулчер. Срещу заплащане от около 30 хил. лв. се очаква да бъдат почистени над 170 декара от коритото на Марица, ако средствата бъдат одобрени от Общинския при гласуване на изменението на бюджета за 2021 г.
Междувременно Община Пловдив подготвя проект за основното почистване на Марица от растителността и наносите. Общо за почистването на 10 км. от реката, са необходими близо 13 млн. лева.

Публикувана на
15 Октомври 2021 година