Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Хлябът пълен с отрови

Видяна: 36400 пъти

От около два месеца постоянно ни се натяква как хлябът ще поскъпне драстично. Подготвят ни за не еднократно повишение на цената, а многократно такова в бъдеще. Причината е поскъпването на тока. Всичко щеше да е нормално, ако насъщния в страната беше със супер качество. Голяма част от него обаче не може да бъде похвален с подобно нещо.
Обикновено в хляба се слагат антиоксиданти, за да удължат срока на годност на хлебното изделие, тъй като те предотвратяват развалянето му. Подсладителите подобряват вкусовите качества, а слепващите агенти създават необходимата консистенция. Набухватели се добавят, за да може хлябът да стане мек и въздушен. Всеки компонент от тези добавки придава качества, които правят хляба примамлив продукт, но носят и много вреди въздействия.
Под името калиев бромат се крие набухвател в хляба. Веществото е без цвят и мирис. Има бял кристален строеж и е синтетично съединение от бромна киселина и вар. Калиевият бромат се слага все по-рядко в хляба напоследък, но етикетите трябва да се следят за неговото наличие.
Азодикарбонамидът е добавка в хляба за слепване на брашното с другите съставки в тестото. Това вещество е прахообразно, може да бъде с червен, жълт или оранжев цвят. Номерът му е Е 927. Това вещество е канцерогенно. В страните, където е забранено, в хляба го замества серен диоксид.
В тестените изделия транс-мазнините са широко използвани, защото удължават срока на годност. Те са устойчиви и на окисление. Ако количеството им не надхвърля допустимото е добре, но при по-високи дози те увеличават холестерола и водят до сърдечни проблеми и увеличение на възпаленията в тялото.
Моноглицеридите и диглицеридите са емулгатори в хляба. Подобряват качествата на тестото и образуват глутена. Тестото е по-меко и еластично с тях, а тъй като въздухът се задържа по-дълго, хлябът е мек и въздушен.
Според резултатите от проучвания върху емулгаторите, те водят до коронарна болест на сърцето, затова консумацията на хляб при сърдечни проблеми трябва добре да се прецизира.
Неотдавна от Федерацията на хлебопроизводителите обявиха, че 8 от 10 хляба са с неясно качество. Голяма част от фурните работят на тъмно и там дори не е ясно какво точно слагат в насъщния./лупа

Публикувана на
18 Октомври 2021 година