Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

От 1 ноември въвеждат зелен серитификат, който няма, ще си седи вкъщи

Видяна: 101520 пъти

България ще последва примера на Франция, Германия, Италия и ще въведе зелен сертификат като мярка срещу ковид пандемията. Срокът, в който това ще стане, беше обсъждан на продължилото до късно вчера извънредно заседание на експертния съвет към здравното министерство. "Сертификатите за имунизация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус може да станат ключ за влизане във фитнес, заведение, хотел, театър, кино и други обществени места. Възможно е мярката да влезе в сила у нас още от 1 ноември", обяви още вчера сутринта главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.
Ако мярката влезе в сила, първоначално е възможно да бъдат осигурени безплатни бързи тестове, стана ясно от доц. Кунчев.
Неизбежното въвеждане на ковид сертификата беше потвърдено и от здравния министър доц. Стойчо Кацаров: "Към днешна дата няма да има промяна в действащите мерки, но посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези, които виждаме в голяма част от европейските страни. По-скоро не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със "зелен сертификат" за преболедуване, ваксинация или тест.
От Сдруженията на заведенията също потвърдиха, че промяната е обсъждана с тях в разговори със здравния министър Стойчо Кацаров, министъра на туризма Стела Балтова, държавния здравен инспектор Ангел Кунчев и експерти.
Всички заведения ще могат да работят на 100% и без ограничение в часа при предоставяне от страна на клиентите на сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване на COVID-19, PCR тест или бърз антигенен тест, като бързите тестове ще се поемат от държавата, казаха от туристическия бранш.
Очаква се "зеления сертификат" да влезе в сила до три седмици. От бранша са поискали да се признава и тест за антитела, но това е било отхвърлено.
Директорите на лечебни заведения подкрепят въвеждането на зеления сертификат за болничния персонал, каза здравният министър Стойчо Кацаров. Той обясни, че новата заповед с допълнителните ограничителни мерки ще е факт още днес или най-късно в сряда.
Държавата е поръчала допълнително 1 млн. бързи тестове за ковид, които ще бъдат предоставени за безплатно ползване покрай въвеждането на зелените сертификати.
Самите тестове ще са безплатни, но около тях има разходи за труда на лабораториите, които се оценяват на около 5 лв. Точната цена е въпрос на договорка между лабораториите и бизнесите, които държат да въвеждат зелени сертификати - в някои случаи собствениците на хотели и ресторанти например могат да ги поемат за сметка на клиента, но другаде човек ще трябва сам да си ги плати.
"За 3.50 до 5 лв. може да се купи такъв тест - можете да проверите навсякъде. Ще дадем около 3.5 млн. лв., но не са завършени тези действия", обясни здравният зам.-министър Александър Златанов.

Публикувана на
19 Октомври 2021 година