Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Епидемиолог разкри най-силния инструмент срещу ковид

Видяна: 34160 пъти

"Covid сертификатът е много силен инструмент в борбата с вируса. Сертификатът дава свободи, той не отнема свободи. Локдаунът е една много груба мярка за решаване на проблема". Това каза пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.
Covid сертификатът дава възможност да се вдигнат ограниченията за хората, които не са рискови за околните, подчерта лекарят и подчерта, че почти две години след началото на пандемията вече се знае много повече за този коронавирус - има високоефективна ваксина, има тестове, които много бързо, достъпно и евтино могат да кажат кой е заразен и кой - не:
"Сертификатите и тестове ни дават възможност лесно да класифицираме всеки един човек колко е опасен за околните. Хората вече се различават по степента на риск, за останалите".
Д-р Марков посочи, че хората имат право да протестират срещу зеления сертификат, но "свободите не ни ги отнема този сертификат, свободите ни ги отнема вирусът":
"Който не може да види, че в България всеки ден умират по близо 100 човека - една жилищна кооперация си отива от инфекция, която е предотвратима и трябва да се вземат мерки заради това, е откъснат от реалността.
Сертификатът дава свободи, той не отнема свободи, защото в началото се налагаше да се затваряме".
Препоръката на д-р Марков е в България да бъде въведен Covid сертификати навсякъде, за да може ваксинираните хора, които не са рискови за околните, да си възвърнат нормалния живот: "Това ще помогне да бъде ограничена инфекцията много бързо без мерки, които да засягат всички и така ще бъде избегнат локдаун. ... Пробвайте във Виена да седнете в заведение без Covid сертификат - не може дори навън да е".
Епидемиологът беше категоричен, че носенето на маски от деца в училище не би трябвало да е проблем: "Проблем е когато децата занасят инфекцията вкъщи и рискови техни близки умират". По думите му, когато мерките не се спазват, накрая се стига до затваряне на училищата. /блиц

Публикувана на
19 Октомври 2021 година