Новина от категория България
Архив на публикациите

Секретарката на Тодор Живков оставя имане за милиони

Видяна: 26000 пъти

Втората най-близка до сърцето на Тодор Живков жена след съпругата му Мара Малеева бе неговата несменяема секретарка Ангелина Горинова, която почина в края на септември. След смъртта на бившия Първи тя бе изпаднала в изгнание и до последния си дъх не даде нито едно интервю и отнесе всички тайни на комунистическия вожд в гроба.
Близки до Горинова разкриват, че приживе тя се радвала на материалните придобивки, с които се облажила благодарение на лоялността си към Живков. Ангелина си отишла от този свят като милионерка в имоти – все скъпи армагани от Тато. Още когато тя се доказала пред него с верността си, той я уредил с къща в софийския квартал „Лозенец“ на ул. „Бигла“. Там тя и семейството ѝ били съседи с друг любимец на Живков – Милко Балев. Все още се носят легенди как бившият Първи наредил да закрият близката бензиностанция, която разваляла въздуха на протежетата му. На по-късен етап от кариерата си секретарката отново била позлатена от ръководителя си и с втория ѝ съпруг ген. Иван Горинов се сдобили и с две вили. Една на морето и друга в Панчарево.
Близки до фамилията споделят, че имали и още няколко апартамента в София. Наследството на митичната Ангелина ще бъде делено от двамата ѝ синове, които носят фамилията на първия ѝ съпруг Христо Матов. От ген. Горинов тя няма деца. Наследниците ѝ Валентин и Камен от деца движат сред соцелита. Камен, известен сред софийската бохема с прякора си Тимоти, имал слабост към гуляите и майка му навремето го пратила в чужбина, за да го откъсне от навиците му тук. След промените обаче той се прибрал у нас и до ден днешен се събира с децата на „Политбюро“. Той бе и сред най-близките приятели на покойния журналист Димитър Цонев.
Майка му Ангелина изкара живота си далеч от публичността. Така постъпи и нейната предшественичка в секретарското кресло в кабинета на Тодор Живков – Николина Попова. Тя почина още през 2002 г., а на смъртния си одър склони да даде първото и последно интервю, в което разкри, че е била уважавана и ценена от Тато, който бил добър човек. Между живите е единствено третата му секретарка Мария Петрова, която обаче също предпочита анонимността. /ретро

Публикувана на
19 Октомври 2021 година