Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

До 5 години затвор и 50 хиляди глоба за нарушаване на новите мерки

Видяна: 58080 пъти

До 5 години затвор и глоба от 10 до 50 бона очакват всички, които посмеят грубо да погазят новите мерки, свързани с прилагането на "зеления сертификат", или системно ги нарушават. Това гласи чл. 355 от НК. Точно по него ще се търси наказателна отговорност от прокуратурата за нарушителите, стана ясно от брифинга на здравния министър Стойчо Кацаров.
„До момента законът предвиждаше съставяне на акт, издаване на наказателни постановление и налагане на глоба. Новото в заповедта е, че задължаваме контролните органи при грубо или системно нарушаване на противоепидемичните мерки в даден обект, те да изпратят сигнал към прокуратурата с оглед търсене на наказателна отговорност по чл. 355 от НК“, каза министър Кацаров.
За спазването на новите мерки и допускането само със зелен сертификат ще следят инспектори от БАБХ, РИОСВ, служители на МВР, Общински инспекторат и Общинска полиция.
Те са длъжни да сигнализират на прокуратурата за системни и груби нарушения на мерките, обясни Кацаров и допълни, че тази нова разпоредба ще бъде включена в заповедта, която днес ще бъде издадена от него.
Здравният министър посочи още, че при контрол на входа на всички обекти, ако контролиращите имат съмнение за достоверността на "зеления сертификат", имат право да поискат лична карта за сверяване на посоченото име на двата документа .
Нови противоепидемични изисквания ще влязат в сила от четвъртък, 21 октомври, обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.
За всички прояви със събиране на хора на закрито ще бъде изискван сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.
Зелен сертификат няма да се изисква за хранителни магазини, банки, аптеки и автобуси, каза Кацаров.
Зеленият сертификат, който ще се изисква за редица мероприятия, ще важи за кина, театри, галерии, молове, хотели, басейни, фитнес центрове и зали.
Всички бизнеси, които не желаят да приемат този метод, просто няма да работят. Заведенията за хранене и хотелите също - и посетителите, и персонала трябва да имат зелен сертификат.
Ваксината е единствената защита, с която разполагаме към момента, каза президентът Румен Радев. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обаче в момента не се предприемат никакви мерки за борбата с COVID-19. На среща с хора в Перник президентът каза, че мерки се взимат постоянно, но всеки гражданин трябва сам да вземе своето решение сам.
На среща, но в Дупница, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък каза, че в момента не се води борба с епидемията.
„Никакви мерки, никаква ваксинационна кампания. Само за 6 месеца съсипаха всичко, което ние градяхме. Е, от това няма как да ни е срам, точно обратното. Затова, първото, което бих искал да направим политическите партии, е да помолим своите симпатизанти да отидат да се ваксинират“.

Публикувана на
19 Октомври 2021 година