Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Не сме стадо!!!“

Видяна: 30439 пъти

Бум от съдебни дела се очакват в Пловдив и страната след въвеждането на новите мерки и прилагането на "зеления сертификат". Пловдивчани, които не искат да се ваксинират, смятат, че стягането на обръча заради пандемията е дискриминация срещу човешкото право на свобода на придвижване и нормален начин на живот. „Не сме стадо!!!“, недоволстват под тепетата.
Недоволните смятат, че няма разписани правила за това как и дали неваксинирани работници ще имат достъп до работното си място. Онези, които имат заболяване и здравословното им състояние не позволява поставянето на ваксина, вероятно също ще имат проблеми в работна среда.
Адв. Стефан Харизанов, коментира пред „Марица“ възникналите неразбории покрай новите мерки: "Ситуацията е сложна. Моето лично мнение е, че в случая трябва да се търси баланс между правото на труд и правото на обществено здраве, за което всеки български гражданин има личен ангажимент. От тази гледна точка, ако има прецеденти, в които работници и служители не бъдат допускани на работните си места, този проблем трябва да бъде отправен към съответното ръководство и към администрацията, била тя общинска или държавна. Пак казвам, трябва да се търси този баланс между правото на труд, правото на свободно придвижване и правото на здраве на всеки един български гражданин.“
На въпрос дали изискването за зелен сертификат и новите мерки срещу коронавируса могат да се тълкуват като дискриминация и натиск, адв. Харазанов отвърна: "Тук основният въпрос е здравето. Не е ли дискриминация към останалите, ако ти си болен, но боледуваш безсимптомно, пътуваш в автобуса и стоиш на работното си място, без да спазваш мерките? Пандемията, която продължава година и нещо, опира и до основният въпрос за либертарианското разбиране на правата на човека и гражданина, разбирането, че аз като гражданин мога да правя каквото намеря за добре и никой не може да ме принуди да се ваксинирам, защото това противоречи на моето разбиране. Да, но когато си преносител на вируса, защо други хора, които нямат твоето разбиране и са се подчинили на указанията, трябва да страдат. Ти продължаваш да носиш тази зараза. Ти си взел решение, че няма да се ваксинираш, че всичко е глупост, че чрез боцкане искат да унищожат 1/3 от населението и т.н".
По отношение на търсенето на права от хората, които се чустват дискриминирани, адвокатът посочи, че има два способа - организация, например на антиваксърите, да атакува пред Висшия конституционен съд съответната заповед на здравния министър. Тогава да се преразгледа в съда колко е законосъобразна, дали е дискриминационна и т.н. Другият път е когато човек си казва, че няма да носи маска, че няма да се съобразява с никакви правила, но се жалва, че работодателят му не го допуска до работното място. Тогава съдът ще разгледа дали заповедта на ръководителя на предприятие, фирма и т.н. е законосъобразна. Проблемът е, че всеки един работодател ще бъде оставен сам на себе си да реши.
В конкретния случай, ако влияе върху работния му процес, върху производството, върху извършването на услугите и то в тази обстановка, в която твърдят, че се увеличават цените на тока, че идва безработица, всеки един от тези ръководители ще се замисли дали строго да спазва заповедта или да си затваря очите, а пък да рискува да има затваряне на цялото предприятие заради болни. Сложно е", коментира адв. Харизанов.
"Липсата на уважение и дисциплина у българина е много голяма. Ето от Сдружението на заведенията в България казват, че ще бойкотират мерките. Кого? Себе си или другите? Аз като потребител се мъча да възприема тезата, че заведенията трябва да работят. И пак се превърля отговорността на всеки собственик дали ще постави указания, че не допуска хора без зелен сертификат. Няма краен отговор. Искаме ли да сме здрави, искаме ли да не умират наши близки и приятели, затова че сме решили, че има световна конспирация, трябва да се ваксинираме", посочи юристът, който е и експерт по медицинско право.
„Заповедта на здравния министър е дискриминация, която разграничава по още една линия българския народ“. Така кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков коментира от Пловдив нововъведените мерки срещу COVID-19. Той дойде с полк. Невяна Митева, която застава до него като вицепрезидент в предстоящите избори. „Новата заповед е напълно навременна и адекватна, но за някоя друга държава. При нас, когато ваксинираните не са 70 на сто , 20-25% е очевидно, че не бива да има такава заповед“, с тези думи проф. Герджиков призова служебният здравен министър за отмени своята заповед. Мнението му е, че президента Радев трябва възобнови дейността на Националния оперативен щаб, който да овладее кризата.
Реакциите след въведения задължителен зелен сертификат ескалираха за часове, а в социалните мрежи стана направо парещо от остри реплики и гневни потребители. Един от тях е Иво Танев:

00:58
"Значи, тези които сме преболедували вируса у дома, и не сме били в тежест на здравната система, за нашето лечение не са използвани средства от Здравната каса, защото ние сме си заплатили за лечението, сме поставени и смачкани в ъгъла??! В същото време аз разполагам с актуални изследвания и сертификат от лаборатория, удостоверяващ прекаран COVID-19 и наличието на огромно количество антитела, както и всички останали показатели, свързани с прекаран вирус! Господин мнистър на здравеопазването, господа експерти, вие сте пълен провал! Пълен! Това е безотговорно и престъпно невежество! Уважаеми журналисти, вие сте тези, кито сега трябва да проявите безпощадност към това!".
Сн.: Марица

Публикувана на
20 Октомври 2021 година