Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

8 заболявания, при които главен симптом е умората

Когато имунната система се бори с някаква болест, са й необходими всички достъпни запаси от енергия. В такива моменти започваме да се чувстваме уморени. Затова не е чудно, че умората е в списъка със симптоми за много различни заболявания. Вижте 8 заболявания, при които главен симптом е умората.
Важно е да отбележим факта, че често умората е предизвикана от напълно ясни физически или психологически причини. Постоянно не си доспивате? Все нещо тичате да вършите и все имате чувството, че не се справяте? На работното място ви тежи заради трудните взаимоотношения или твърде големите отговорности? Недоспиването, недостигът на сили (физически и психологически) и стресът – всичко това може да причини умора. Но ако иначе в живота ви всичко е наред, а все пак изпитвате умора, е време да се замислите дали тя не е симптом на някакво заболяване.

Неактивна щитовидна жлеза
Независимо от малките си размери, щитовидната жлеза играе важна роля в живота ни и регулира доста неща – от нивото на енергия до скоростта на метаболизма, а да не говорим и за работата на имунитета. И не е чудно, че този важен механизъм може да се пречупи поради сериозното натоварване – факт е, че доста хора страдат от занижена активност на щитовидната жлеза. Умората е един от симптомите на заболяването. Сред другите симптоми са натрупване на тегло, запек, постоянно усещане за студ, а също така сухата кожа.
Надбъбречна недостатъчност
Още едно нарушение на ендокринната система, чийто симптом е умората. Няма как да въздействате на това със силата на волята. Тук е ролята на физиологията. Просто надбъбречните жлези не работят на пълни обороти и не изработват достатъчно кортизол, а от това човек страда. Другите симптоми са загуба на тегло, болки в корема, диария, хиперпигментация.
Миалгичен енцефаломиелит
Чудите се какво е това ли? Другото му име е синдром на хроничната умора – и никак не е чудно, че умората е един от симптомите. За съжаление, много хора бъркат умората поради недоспиване с този синдром, без да подозират, че той се изразява в наистина непреодолима умора. Става дума за ситуациите, когато нямате сили за нищо – още със събуждането: нито да станете, нито да се измиете или да похапнете. Други симптоми са болки по цялото тяло, помътняване на съзнанието. Някои специалисти предполагат, че причината за това заболяване се крие във възпалителни процеси, които се активират дори при минимална активност.
Анемия
При това състояние в кръвта има недостиг на червени кръвни телца, които пренасят кислород. А липсата на кислород гарантира недостиг на енергия. Има различни видове анемия, но симптомът умора ги обединява. Става дума за липса на желязо и витамин В12, тежко протичаща менструация и полипи – в зависимост от резултатите от изследвания, лекарят определя правилния подход при анемията. Освен умора, за анемия сигнализират и симптоми като бледа кожа, цепещи се нокти, силно сърцебиене, световъртеж и главоболие.
Диабет
Заедно с постоянната жажда и честото уриниране, умората е един от първите и сигурни симптоми на диабета. Организмът постоянно се опитва да нормализира нивото на захарта в кръвта, като хаби огромно количество енергия и може да доведе до загуба на сили.
Клинична депресия
Има хора, които не смятат депресията за сериозен проблем. А тя е точно това: става дума за трайно изпадане в лошо настроение и почти парализираща умора. Биологията на депресията все още не е напълно изяснена от учените. Но слабостта, свързана с депресията, може да лиши пациентите от желание да напускат дома си, а също може да се окаже, че им е нужно огромно усилие за изпълняване на ежедневни дейности. Тъга, загуба на апетит и проблеми с концентрацията – всички те, заедно с умората, съпътстват клиничната депресия.
Ендокардит
Възпаление на вътрешната обвивка на сърцето. Предизвиква се от бактерии в кръвта, които попадат в обвивката на сърцето. На най-сериозен риск са подложени хората, които вече страдат от други сърдечни заболявания или са претърпели операция по замяна на сърдечна клапа. Високата температура и втрисането са сред другите симптоми на същото заболяване.
Сънна апнея
Това е нарушение, при което по време на сън се получава колабиране на дихателните пътища (спиране на дихателния поток) от 10 секунди до минута. Апнеята рядко застрашава живота, но пречи на човек да се наспи добре – тези прекъсвания в дишането водят до нарушаване на естествените цикли на съня, а това води до чувство за умора на следващия ден./розали

Публикувана на
24 Октомври 2021 година