Новина от категория В общината
Архив на публикациите

На косъм от запор

Видяна: 17812 пъти

Община Пловдив се размина на косъм със запора на банковите сметки, който щеше да бъде наложен заради нередностите по изпълнението на Транспортния проект, финансиран по ОП "Регионално развитие", и в частност - по компонент за електронното таксуване в градския транспорт.
ТД НАП изтегли финансовата корекция в размер 893 131 лева от Община Пловдив. Те представляват 5 процента от одобрените разходи по проекта, който е на обща стойност близо 20 млн. лева с ДДС. Преди това до късно вечерта кметът Здравко Димитров е водил разговор със служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова за отсрочка, тъй като в края на годината се плащат много разходи от общинския бюджет и плащанията по санкцията сериозно ще затруднят градската хазна.
Договорът за проекта е подписан през 2012 г. Испанска фирма "Индра Системас" трябваше да въведе електронната система до 10 февруари 2016 г., но и до днес тя не действа. В началото на своя мандат Здравко Димитров и неговият ресорен заместник Тодор Чонов внесоха документите по проекта в пловдивската прокуратура.
Санкцията е наложена от управляващия орган на МРРБ в резултат на проверка, извършена по сигнал, че парите по проекта са изплатени още преди да изтече срокът по договора, но системата така и не заработи.
В решението на МРРБ се посочва, че са установени нарушения, които се отнасят до липсата на добро финансово управление и компрометиране на целите на проекта. Община Пловдив опита да оспори санкцията в съда, но молбата на администрацията бе оставена без разглеждане. /марица

Публикувана на
26 Ноември 2021 година