Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Пловдивската опера ще събира овации в нова сграда

Видяна: 26840 пъти

Съвсем скоро ще бъде обявен международен архитектурен конкурс за сграда на Пловдивската опера, за да получи тя това, което заслужава – здание, което да е красиво, знаково и да се свързва с Пловдив така, както операта в Сидни с Австралия.Това обяви кметът Здравко Димитров при подписването на меморандум между Община Пловдив, Министерството на културата и Фондация „Дом за Пловдивската опера“ днес. С него трите страни се ангажират да работят заедно за каузата, което включва проучване, проектиране и изграждане на опера.
Вече има планирани 300 000 лева от Министерството на културата за проектирането.Работи се по определянето на място. Напреднали сме и скоро ще кажем къде е теренът, обеща още градоначалникът.
„Пет години и половина минаха, откакто Фондация „Дом на Пловдивската опера“ поде инициативата. Това не е краят, а поредна крачка“, каза председателят на организацията инж. Любозар Фратев. На старта със съмишлениците му си направили сребърни значки, които изобразяват опера под стряха. Инж. Фратев закичи със своята министъра на културата.
„Чувствам се щастлив винаги, когато съм в Пловдив. А сега имам сериозен повод да се усещам близо до небето, защото събитието е знаково - каза самият проф. Минеков. – След години на перипетии и мъка Пловдив ще получи музикално съкровище. Операта ще е част, дали от герба, дали от мисълта за града“.
Министърът подчерта, че подобно нещо не се прави никъде в България и оперните театри ползват стари сгради.
Никой не е на поста си завинаги. Но всеки следващ кмет и министър ще носи този ангажимент, за който се подписваме днес. Не е трудно, не се плашете и не питайте колко ще струва! Колкото и да струва, това е символ!,, добави той
Меморандумът разписва отговорностите на всяка от трите страни. Фондацията се ангажира с проучване на модела за управление на бъдещата сграда за музикално и сценично изкуство. "Още по времето на предишния кмет Иван Тотев започнахме изготвянето на задание за проект. Сега ще направим крачка назад, като го съгласуваме с Общината и Министерството на културата", каза инж. Фратев. Фондацията ще съдейства за организиране на конкурса за проект и ще участва в него. Поема и отговорността да търси 1/3 от средствата, които ще са необходими.
Общината от своя страна трябва да отреди парцел, да съдейства за техническото задание и конкурса за проект, както и да придвижва документацията за проектиране и строителство. Запитан дали също ще търси 1/3 от необходимите средства, кметът отвърна, че тези въпроси минават през Общинския съвет, но даде гаранции за добрата си воля.
През 2023 г. Пловдивската опера ще чества 70 г. от основаването си, отбеляза директорът доц. Нина Найденова. „70 години ние нямаме сграда, но имаме своя град – добави тя. – Когато е построен Софийският университет, е имало само 3% грамотни хора. Операта е от ранга на университет, училище, храм. Там ще се създава култура, по-нужна ни от всякога в това болно време“. Доц. Найденова даде дума качеството на продукцията да е високо. То вече привлича чуждестранна публика, която е 40% от зрителите на „Опера опън“ на Античния театър.марица

Публикувана на
28 Ноември 2021 година