Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Пребиват жестоко оперен певец-особняк, излязъл посред нощ пред блока да пее химна и рецитира Ботев

51-годишният бивш оперен певец в Софийската опера - Димитър Русев загуби зрението си и ослепя напълно, след като беше пребит малко след полунощ на 8 август пред блока в който живее, докато пеел химна и рецитирал Ботев.
Димитър е възпитаник на Френската гимназия. След това учи философия и оперно пеене. Години наред е в състава на Софийската опера и оперетата. Около 1 през нощта на 8 август не може да заспи и излиза пред блока. Изпява химна и рецитира Ботев.
Ненадейно, без всякакво предупреждение, срещу него изскача висок здрав мъж, който му нанася силни юмручни удари в лицето. Един от тях буквално прави здравото му око, това с което вижда, на пихтия. Опитите на светилата в офталмологията да го излекуват са безнадеждни. Така Димитър остава напълно сляп.
Във фаталната нощ Димитър опитва да избяга, но е повален е на земята и безмилостно ритан още няколко минути.
След като по балконите започват да излизат хора, чули виковете за помощ, нападателят си тръгва и остава неизвестен.
Когато седмица по-късно случаят разбунва духовете в социалните мрежи и след това медиите масово го отразяват, биячът продължава да е неизвестен, макар случилото се да е на метри от охранителна камера и свидетел на боя да го е разпознал.
Екип на NOVA направи справка. Оказа се, че разпознатият от домоуправителя като бияч на Димитър – Велизар Маринов, е познат на полицията. Има и присъда от 2010 година за побой и нанасяне на средна телесна повреда. Домоуправителят сподели, че преди време сам е бил потърпевш от юмруците му, само защото е поставил бележка на таблото, че не е плащал входни такси за 60 месеца.
Две седмици след зверския побой над Димитър и след като в социални мрежи и медии случаят става широко известен, от полицията взимат записа от охранителната камера на мястото на побоя, разпитани са и свидетелите, в това число и домоуправителя, проведоха и други полицейски мероприятия.
След това Велизар Маринов беше арестуван. Срещу него бяха събрани доказателства и му беше повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда, за което наказанието е от 3 до 10 години затвор. Съдът му наложи мярка „домашен арест”. По негово искане изтърпява домашния си арест в апартамент в друг квартал. /блиц

Публикувана на
29 Ноември 2021 година