Новина от категория Светът
Архив на публикациите

20-годишна умря след боцкане с Johnson, забраниха ваксината в цяла Словения

Видяна: 21520 пъти

Министърът на здравеопазването на Словения Янез Поклукар обяви пълното спиране на прилагането на векторната ваксина на Johnson & Johnson срещу COVID-19 в страната, след като бе потвърдено, че 20-годишна девойка е починала след ваксинация, съобщава македонското електронно издание МКД, като се позовава на местни медии.
„Ще предложим ваксинацията с тази ваксина да бъде правена само при изрично искане и с подписа на лицето“, обяви Поклукар на пресконференция, като не изключи възможността подобно решение да бъде взето и за ваксината на AstraZeneca поради странични ефекти.
Решението и на петимата членове на комисията е единодушно и бе чакано от словенското общество, разтърсено от смъртта на младата жена, която не е имала придружаващи заболявания.
Младата словенка почина в болницата в края на септември, по-малко от две седмици след ваксинацията, от съсирек и кръвоизлив в мозъка.
След преглед на документацията комисията заключи, че лечението й в болницата след спешния прием е било правилно и че е направено всичко за нейното спасяване.
Това е вторият потвърден смъртен случай в страната като пряка последица от съсирване и кървене в мозъка. През пролетта на тази година заради усложнения след ваксинация с Johnson & Johnson почина съпруга на словенски дипломат, припомнят от редакцията./блиц

Публикувана на
01 Декември 2021 година