Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

В Гърция ваксинирането става задължително ковид-сиртаки

Видяна: 14640 пъти

Гръцкият парламент прие законодателна поправка, предвиждаща ваксинирането срещу коронавирус да стане задължително за хората над 60 години, предадоха агенциите.
Поправката подкрепиха управляващата партия "Нова демокрация", която разполага с мнозинство от 157 депутати в 300-местния парламент, и лявоцентристката опозиционна партия "Движение за промяна". Против гласуваха най-голямата опозиционна партия СИРИЗА, Гръцката комунистическа партия, малката лява формация "МЕРА 25" и дясноцентристката "Елиники лиси" ("Гръцко решение").
Гръцкото правителство мотивира решението си с това, че именно възрастните хора над 60 години са особено застрашени от тежко протичане на болестта, както и с високия дял на хоспитализираните възрастни хора. С въвеждането на задължителното ваксиниране за възрастните хора Гърция отново залага отрано на една мярка, която доскоро се смяташе за табу. През юли страната последва примера на Франция и задължи работещите в сектора на здравеопазването да се ваксинират.
Време е Европейският съюз да „помисли“ дали да направи ваксините срещу COVID задължителни в целия блок. Това заяви Урсула фон дер Лайен, докато континентът се бори със зимната вълна от инфекции, пише в. "Дейли мейл".
Шефката на Европейската комисия подчерта, че в крайна сметка държавите членки сами ще решат какви да бъдат политиките им относно ваксинацията. Нейното „лично мнение“ обаче е, че моментът е подходящ да се обсъди принуждаването на хората да получат имунизация.
„Една трета от населението не е ваксинирано. Това са 150 милиона души - това е много. Не всеки може да бъде ваксиниран, но огромното мнозинство може“, каза тя.
Коментарите на Фон дер Лайен идват, след като Австрия обяви планове до февруари да направи ваксините задължителни за всички граждани, отговарящи на условията. Помощник на новия германски канцлер Олаф Шолц пък каза вчера, че иска Берлин да последва примера.

Публикувана на
02 Декември 2021 година