Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Как Кока-Кола разяжда като фосфорната киселина

Кока-Кола се появява през 19-ти век и оттогава придобива широка популярност сред хората от цял свят. Най-популярната напитка днес е допълнение към бързото хранене, пише htgetrid.bg. Кока-Кола се сервира във всяко лятно кафене, особено приятно е да се пие с ледени кубчета. Благоприятните и вредни качества на пенливата напитка са подробно проучени, ще ги разгледаме по-подробно.

Как действа върху тялото
- Първата реакция се дължи на притока на захар в кръвта. Когато напитката навлезе в стомаха и се разпространи през хранопровода, тя бързо се абсорбира в чревната стена. Coca-Cola дразни лигавиците на панкреаса, в резултат на което черният дроб трансформира въглехидратите в телесни мазнини. Такава реакция провокира рязко и неравномерно изпускане на инсулин, захарта се повишава.
- След около половин час абсорбцията на кофеин спира в тялото, лицето се чувства раздразнено. Кръвното налягане се издига бързо и уверено.В същото време, аденозиновите рецептори са овлажнени. Такива ефекти възбуждат човешката нервна система и го освобождават от сънливост.
- След "подкопаването" на психо-емоционалната среда, хормона на допамина започва да се произвежда в ускорен ритъм. Той е отговорен за центъра за удоволствие на мозъка и предизвиква приятни усещания. Човекът чувства радост и се успокоява.
- След още 50-60 минути започва да действа фосфорната киселина. Тя контролира отстраняването на излишната течност от тялото, осигурявайки диуретичен ефект. Ускореното елиминиране провокира загубата на калций, цинк, натрий и магнезий.
- В допълнение към Coca-Cola, електролитите и водата се освобождават естествено, което е необходимо за пълноценното функциониране на органите и системите. Някога веселата личност става раздразнителна и апатична. Всичко това е повлияно от само 1 чаша газирана напитка.
Ползите от Кока Кола
След многобройни проучвания учените са установили, че дневната доза на напитката не трябва да надвишава 300 мл.
Напитката подобрява настроението и енергизира човека, но ефектът не трае дълго. Подобрява функционирането на умственото и физическото, благодарение на кофеина, лесно можете да се справите с летаргия и да се събудите.
Напитката стимулира невроните на мозъка, като подобрява всички свои функции за кратко време.
Входящият кофеин формира основата на много енергийни напитки. Той натоварва един човек със своята сила за целия ден и не е необходимо да пие кока-кола в литри. Достатъчно от една чаша, за да тонизираш тялото.
Интересното е, че напитката има редица други предимства, които са полезни в ежедневието. Поради натрупването на киселини, колата унищожава дори най-сложните замърсители.
Така че содата е била използвана в кухнята. Тя измита старите петна от грес, чугунени тигани със сажди, ръждясали елементи и т.н. Достатъчно е да потапяте проблемната област и да изчакате няколко часа.
Колата може да даде блясък на металните части. Също така се справя с варовика.
Справя се и с избелването на тъканите. Потопете в Кока-Кола дрехи с петна от зелена трева, сок от плодове, вино, кръв. Оставете за няколко часа и изперете.
Вредата от напитката
- Тя има отрицателен ефект върху сърдечно-съдовата система.
- Прекомерната консумация на напитката води до лошо здраве. Увреждането на тялото се дължи на високото съдържание на кофеин.
- Кофеинът влияе неблагоприятно на кръвното налягане. Cola е абсолютно противопоказан за хора, страдащи от хипертония. Също така веществото уврежда сърдечния мускул.
- Забранено е да се пие кола от хора, които са били диагностицирани с лошо кръвосъсирване. Сладката съставка има отрицателен ефект върху процесите на спиране по време на кървене. Редовният прием на напитката увеличава риска от сърдечни заболявания с 60%.
Изкарва калция от тялото
- Редовната консумация на напитката води до извличане на калций от костната тъкан. Ефектът се постига поради наличието на ортофосфорна киселина в продукта. Дефицитът на калций е особено опасен за възрастните и децата.
- Честото пиене на напитката води до крехки кости. Необходимо е да се изключи подобен продукт от диетата. В противен случай може да срещнете патологии на опорно-двигателния апарат. Освен това емайллът се разрушава, зъбите се разпадат и кариесът се развива.
- Проучванията показват, че стандартно стъкло (250 мл.) С напитка се съдържа дневната доза захар. Това количество вещество е опасно за организма, особено за децата.
- Излишната захар води до сериозно натоварване на черния дроб. В резултат на това голямо количество от инсулин влиза в кръвния поток. Ето защо продуктът е строго забранен за консумация от хора, страдащи от наднормено тегло или диабет.
- Такива компоненти често допринасят за развитието на мигрена, умора, повишен сърдечен ритъм и депресия. Консумирането на напитка предизвиква още повече жажда. В резултат на това се нарушават метаболитните процеси в организма, което води до затлъстяване, нервни разстройства и забавено мислене.
Повишава киселинността
- Забранено е да се пият кола и подобни напитки на хора, които страдат от проблеми със стомашно-чревния тракт, висока киселинност, язви и гастрити.
- Системният прием на продукта предизвиква разстроен стомах. Често се развива панкреатит, разрушени са панкреатични и жлъчни канали.
Развива ракови клетки
Уникалният цвят на любимата напитка на всички се постига благодарение на вредния компонент E150. Веществото съдържа метилметазол 4. Последното провокира ракови заболявания, освобождавайки свободните радикали. Също така включена в напитката е синтетичен компонент, забранен в Европа - цикламат. Това е най-силният канцероген, който унищожава здравите клетки.
Пристрастяване
- Съставът на карамел напитката включва ацесулфам калий. Веществото надхвърля сладостта на захарозата почти 200 пъти.
- Съставът съдържа киселина (аспаргогенна), която при системно приемане на напитка причинява силна зависимост.

Публикувана на
18 Декември 2021 година