Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Откриха нов симптом на инфаркта

Инфарктът обикновено протича с ясно изразена симптоматика. Тя се изразява с гръдна болка, която се пренася към лявото рамо и лявата ръка.
Болката е остра и може да продължи повече от 30 минути, може да е съпроводена със задух, загуба на съзнание, спад на артериалното налягане и забавен пулс. Това са познатите на повечето хора традиционни симптоми съпровождащи инфаркта.
В скорошно проучване обаче екип от кардиолози са открили още един неочакван симптом за предстоящ инфаркт.
Според експертите промяната на цвета на езика подсказва за наближаващ инфаркт.
Микроорганизмите върху езика могат да помогнат при диагностицирането на сърдечна недостатъчност, твърди д-р Тянхуей Юан от болницата към университета по китайска медицина в Гуанджоу.
Езикът на пациенти с хронична сърдечна недостатъчност изглежда по съвършено различен начин, отколкото този на здрави хора, подчертава тя.
"Езикът на пациентите с хронична сърдечна недостатъчност изглежда напълно различен от този на здравите хора.", обяснява д-р Юан.
Според експерта, здравият език има бледочервен цвят с бледо бяло покритие. При пациентите със сърдечна недостатъчност тази плака има жълтеникав цвят и видът ѝ се променя в зависимост от развитието на заболяването. /zdrave.to

Публикувана на
30 Декември 2021 година