Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Бомбастични сметки за ток в Стария град

Токов удар сполетя и Общинския институт "Старинен Пловдив" заради бомбастичната сметка за последния отчетен период. "Трябва да платим 50 000 лева за нашите обекти, което е направо страшно. Преди да поскъпне електроенергията сметките през зимата бяха не повече от 12 000 лева. Сега се стараем да пестим, защото тази нечувана сума трудно би могла да се погаси", каза за "Марица" шефът на резервата Елена Кантарева - Дечева.
Повечето от къщите са оставени на студено, защото отоплителните уреди не се включват с цел икономия или работят съвсем слабо. Епископската базилика прави изключение, но и там отоплението се пуска на минимум, за да няма влага и ценните мозайки да не хващат мухъл.
Известната реставраторка беше ръководител на екипа, който възстанови античните мозайки от 4 - 5 век в древния храм на Филипопол - Епископска базилика. Назначена е на директорския пост в Института временно, след като напусна Богомил Грозев.
Държавните субсидии за Стария град са много малки и в Института, както и в община Пловдив чакат правителството да намери начин за компенсация на шоковото поскъпване на електроенергията.
В къщите не се използва никакво друго отопление, освен ток. Невъзможно е да се премине на твърдо гориво.
В Института чакат час по-скоро да пристигне автовишката на общинското предприятие и да махнат коледната украса от фасадите на сградата на управлението на "Старинен Пловдив", което се помещава в красивата къща на ул. "Константин Стоилов" и от Балабановата къща в съседство.
"Лампичките са LED, изразходват много малко енергия, но искаме да ги свалят по-бързо", уточни Елена Кантарева. Тези дни украсата бяха започнали да прибират от Главната.
Коледната украса по фасадите на емблематичните къщи в Стария град е сложена за първи път. /марица

Публикувана на
19 Януари 2022 година