Новина от категория България
Архив на публикациите

Скок на учителските заплати от април

С около 12% ще се увеличи средната учителска заплата от април тази година. Така тя ще достигне 125% от средното възнаграждение в страната, съобщиха от образователното министерство.
Точният й размер ще бъде обсъден със социалните партньори и записан в наредба на министъра на образованието и науката. Повишението на заплатите на педагозите ще се обезпечи с 239 млн. лв. Поради новия размер на минималната работна заплата в страната ще се увеличат разходите и за възнагражденията на непедагогическите специалисти. Така за заплати в системата на образованието ще се дадат допълнително общо 315 млн. лева, стана ясно от представения днес законопроект за държавния бюджет за тази година. Предстои документът да бъде обсъден в Народното събрание.
В него са предвидени 10% повече пари за издръжка на детските градини и училищата. Допълнителните 40 млн. лв. са за покриване на по-високите разходи за електроенергия, отопление, горива, вода и др.
Близо 85 млн. лева пък допълнително ще получат общините, за да премахнат всички такси в детските градини. Родителите няма да плащат от април тази година. Мярката е сред приоритетните за правителството и цели да обхване повече деца в системата на предучилищното образование, допълниха от МОН.
Децата в предучилищните групи и учениците от първи до четвърти клас ще продължат да получават безплатни закуски. Като е предвидено да бъдат осигурени още 16 млн. лв., с които храненето им ще бъде по-качествено и здравословно.
Ръст с 6,5 млн. лв. е заложен на средствата за транспорт на учениците, които се обучават в средищни училища или в професионални гимназии в съседни населени места. Други десет милиона лева ще се предоставят за закупуване на училищни автобуси./монитор

Публикувана на
21 Януари 2022 година