Архив на публикациите

Умирането е много…приятно, твърди доктор

Умирането е много „приятно“ и този процес може да се нарече „мирен“. Това твърди д-р Сам Парния, директор на интензивното отделение и реанимацията в NYU Langone School of Medicine, Ню Йорк сити.
Специалистът каза още, че много хора, които са били между живота и смъртта, твърдят, че са виждали своите починали роднини.В същото време ученият добави, че на първо място смъртта не е сензация, а напълно естествен физически процес. Мозъкът на умиращия спира да получава кръв, наситена с кислород, което води до разединяване на вериги, важни за работата му. В резултат на това човек напуска този свят и съзнанието му бива напълно изключено.
Всички жизнени процеси в тялото спират след спиране на сърцето, което престава да доставя кръв не само на органите, но и на мозъка. Човекът спира напълно да се движи, което показва настъпването на смъртта.
Д-р Парния каза, че има определен психичен процес. Хората, които веднъж са изпитали приближаването на смъртта, могат по-късно да започнат да се стремят към нея отново. Когато човек умре, преживяването става приятно за повечето хора. Ученият твърди, че този процес е удобен и спокоен, затова много хора отново искат да изпитат онези емоции и усещания, които вече са изпитали.
Хората, които имат преживявания, близки до смъртта, съобщават, че са усетили топла и ярка светлина, която ги привлича като магнит. Експертът добавя, че онези хора, които специалистите са успели да спасят преждевременно, са казали, че не са искали да се връщат към живота.
Някои също описаха как са се отделили от телата си и са наблюдавали всичко отстрани. Друга част от хората, преживели преживяването близо до смъртта, споделят, че са прегледали всичко, което им се е случило през целия им живот./zdrave.to

Публикувана на
23 Януари 2022 година