Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

6 цветя, които издържат най-дълго във ваза

Ето кои шест цветя могат да красят максимално дълго дома ви във ваза:


1. Карамфили

Смела и ярка класика, карамфилите са чудесни за добавяне към букет, защото те могат да издържат от две до три седмици след нарязването.
2. Алстромерии

Алстромерия, наричана още перуанска лилия или лилия на инките, е великолепно многогодишно растение, което се предлага в много различни цветове. Това цвете във ваза прилича на рояк пеперуди, разперили крила, и е все така красиво в продължение на две седмици.
3. Лилии

Лилиите се предлагат в множество разцветки и могат да издържат между 10 до 14 дни - от пъпка до повяхване на венчелистчетата.
4. Орхидеи

Орхидеите имат славата на трудни за грижи, но когато става въпрос за цветни аранжировки, те издържат около две до три седмици, което е доста прилично за отрязано цвете.

5. Антуриуми

Антуриумите ще продължат да изглеждат страхотно след около две до три седмици. Освен това имат страхотни, приличащи като направени от восък, цветове.
6. Краспедии

Външният им вид не се променя твърде много, след като са били отрязани. Те също така изсъхват добре и изглеждат чудесно във ваза както свежи, така и сухи.
Как да ги накараме да живеят по-дълго във ваза?

Независимо от разнообразието на цветето, Пари казва, че има много начини, по които можете да удължите живота на вазата:

• Като за начало, винаги отрязвайте цветята под ъгъл от 45 градуса на около два сантиметра от края на стеблото. Така осигурявате по-голяма повърхност за абсорбиране на вода.
Премахнете всички листа и цветове, които са под водолинията, тъй като това може да причини гниене във водата, което може да съкрати живота на цветята. В този ред на мисли се отървете и от всички мъртви или разлагащи се листа или венчелистчета.
• Сменяйте водата на всеки няколко дни, за да я запазите свежа, и подрязвайте стъблата около сантиметър или два, когато сменяте водата.
• И накрая, имайте предвид къде поставяте вазата си, като я държите далеч от течения, радиатори и пряка слънчева светлина. Колкото и да е странно, плодовете в близост могат да причинят по-бързо увяхване на цветята, така че не ги поставяйте близо до фруктиерата с банани.

Публикувана на
17 Юни 2022 година