Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Какво каза Румен Радев в Пловдив

„Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание. Той е водещата институция и очакваме от него ясни решения по казуса с Македония“.
Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Пловдив. Държавният глава ще открие национална конференция „Език свещен“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
"Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция миналата година. Нашите европейските партньори вече споделят тази позиция - че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС", заяви президентът.
Президентът обясни, че иначе преговорната рамка между България и Северна Македония се обезсмисля и добави, че подкрепя френското предложение именно като преговорна рамка.
Според него двустранният протокол с РСМ не дава достатъчна гаранция за нашите интереси.
"Към момента предлаганият двустранен протокол с РСМ не дава достатъчна гаранция за защита на нашите интереси като действия, механизми и срокове и критерии. Призовавам отговорните институции да заложат липсващите параметри в този двустранен протокол, защото ако той не бъде актуализиран, самата преговорна рамка се обезсмисля, тя е рамка", каза Радев и призова Министерски съвет да не се крие зад парламента.
Той е водещата институция и очакваме да вземе ясни и отговорни решения, подчерта Радев.
Снимка: Валентина Биларева

Публикувана на
22 Юни 2022 година