Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Руският патриарх се сгромоляса по време на литургия

Руският патриарх Кирил падна по време на литургия в църква в Новорусийск. Той обаче не е получил сепиозни травми. Причината за инцидента е бил мокрият от светената вода под, сподели самият той по време на своята проповед.
„Това, че днес паднах, не означава нищо. Просто подът е нов, в него можеш да се огледаш – толкова е блестящ и гладък. Но когато върху него падне вода, дори и светена, започват да действат законите на физиката. Днес имах злополучно преживяване на този прекрасен под. Но по Божията милост, без всякакви последици“, каза по-късно Кирил, чиято проповед бе излъчена по руските телевизии.
На кадри в социалните мрежи се вижда как 75-годишният предстоятел на Руската православна църква се похлъзва и с все сила пада под гръб на мраморния под. Неговите бодигардове, както и духовници веднага се спускат да го вдигнат.
Противниците на архиерея веднага видяха в падането му Божи знак и коментираха, че това е възмездие заради това, че Кирил подкрепя руската военна агресия срещу Украйна. На 27 февруари той я определи като сражение със „силите на злото“, опълчили се срещу историческото „единство“ на Русия и Украйна.
По-късно руският патриарх обвини либералните западни ценности – и по-специално гей парадите – за "началото на военните действия" на Русия в Украйна. Така практически той оправда разпоредената от президента Путин война срещу съседната държава. Патриархът направи това в своята проповед, публикувана и на официалния сайт на Московската патриаршия, по повод Сирни заговезни -или Прошка, отбелязвана в православния свят на 6 март. /лупа

Публикувана на
25 Юни 2022 година