Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Места от турските сериали, които може да посетите

Ориенталската кинематография често впечатлява публиката със зашеметяващо красиви места за снимане. Турските сериали сякаш пренасят зрителя в друг свят, пълен със слънце, невероятни природни пейзажи и древни сгради. На пръв поглед тази реалност изглежда почти недостижима за обикновените хора. Но всъщност светът на „Великолепния век“ и „Вятърничав“ е много по-близо, отколкото си мислим. В повечето сериали практически няма павилионни снимки и компютърна графика и всеки турист може свободно да посети по време на пътуване до Турция местата, където се разхождат любими герои.
„Великолепният век“ - Дворецът Топкапъ
Най-популярният турски исторически сериал е почти изцяло заснет в интериора на истински дворец на султани и падишахи в сърцето на Истанбул. Комплексът Топкапъ се намира на нос Сарайбурну, където Босфорът се влива в Мраморно море.
Четирите сгради на тази луксозна постройка с градини и стопански пристройки заемат повече от 700 хиляди квадратни метра. В тях се съхраняват 65 хиляди произведения на изкуството, антики и мюсюлмански светилища. Но най-важното: това място наистина може да бъде посетено от туристи. След падането на Османската империя в двореца е открит един от най-големите музеи в света. Брилянтният султан Сюлейман, избраницата му Хюрем и други момичета от харема се разхождат на екрана из залите и парковете на това удивително място.
„Черна любов“ - Мостът на Босфора
Модерната архитектура на Истанбул също е намерила своя път в популярните турски поредици. Грандиозният висящ мост на Султан Мехмед Фатих през Босфора озарява много кадри от „Черна любов“. Разходката по него е истинска украса на всяко пътуване до столицата на Турция, защото от височината на моста се разкриват спиращи дъха гледки към историческия център на града. На няколко крачки от моста е Истанбулският държавен университет, около който са заснети много сцени от сериала с Кемал и Нихан.
„Вятърничав“ – Именията на Мидят
Точните адреси на къщите на Асланбей и Шадоглу не са известни. Заклетите фенове на сериала обаче несъмнено ще могат да ги намерят в района на Мидят, на място, където една до друга стоят православна църква и мюсюлманска джамия. В дните на службите можете да чуете звука на азан и звъна на камбаните едновременно. Известно е също, че едно от именията някога е принадлежало на древно асирийско семейство, а днес в него се помещава музей.труд

Публикувана на
26 Юни 2022 година